Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Cengiz BALOĞLU bir yılı Amerika’da olmak üzere toplam altı yılda tamamlanan “Buğday Fidelerinde Abiyotik Stres Koşulları Altında Nac Tipi Transkripsiyon Faktörlerinin İfade Analizi Doktora Tezi” ile En İyi Doktora Tez Ödülüne layık görüldü.

6 Haziran günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet ACAR tarafından “En iyi Doktora Tez Ödülü” Yrd. Doç. Dr. BALOĞLU’na verildi.

Doktora tezinde buğdayın günümüzde olduğu gibi gelecekte de ülkemizde önemini koruyacağını; bu nedenle üretim artışının sürekli olabilmesi amacıyla, çevresel faktörlere dayanıklı ve farklı iklim şartlarında yetiştirilebilecek çeşitlerin geliştirilmesi gerekliliğinin altını çizen BALOĞLU: “Bu gereksinimden dolayı yurt dışı yayın potansiyeli yüksek olan bu çalışma, ayrıca 2009-2011 yılları arasında TÜBİTAK tarafından 1001 projesi kapsamında desteklenmiştir. Bu çalışmada şu ana kadar indekslere giren uluslararası dergilerde 1 adet yayın ve uluslararası konferanslarda 3, ulusal konferanslarda 4 olmak üzere toplam 7 adet bildiri sunulmuştur. Şu anda microarray çalışmalarıyla ilgili olan bölümün de makalesi hazırlanmakta olup, bu çalışma da uluslararası indeksli bir dergiye gönderilecektir.” dedi.

Ayrıca BALOĞLU; Ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı tuzluluk, kuraklık, soğuk ve sıcak streslerinden yoğun şekilde etkilendiği düşünülürse, bu çevresel faktörlere dayanıklı Türk buğday çeşitlerinin geliştirilebilme konusunda kendi kendine yetebilir çözümler üretebilmesi, bu bilgiyi bütün dünya ülkeleriyle paylaşabilmesi ve ülkemize getirileri bakımından çalışmanın önemli ölçüde katma değer oluşturacağını belirtti.