Filipinler Mindanao Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habib Macaayong ve beraberindeki heyet, 18 Ocak 2017 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette Üniversitemiz hakkında tafsilat veren Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, “Fakültelerimizin beraber proje üretmesini çok arzu ediyoruz. Üniversitenizde yeni fakülteler kurma çalışmanız olursa o hususta da teknik olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi. Üniversitemizin akademik faaliyetleri hakkında bilgiler de veren Rektörümüz Aydın, hâlihazırda Kastamonu Üniversitesi’nde tahsil gören yabancı uyruklu öğrencilere de değinerek, “27.500 talebemizin 1500 kadarı Türk vatandaşı değil. Dünyanın pek çok ülkeden talebemiz var. Sadece Filipinlerden yok. Bu gelen talebelerden 250 tanesi master ve doktora için geldiler. Memleketimizin dışından gelen talebeler, ağırlıklı olarak teknik bölümlerimize geliyorlar.” dedi.

Şu ana kadar 8 patentimizin tescil, bir endüstriyel dizayn projemizin de tasdik edildiği; 6 patentimizin ise şu anda inceleme safhasında olduğu bilgisini aktaran Rektör Aydın, bunların sanayiini kurmak için çalışmaların başladığını belirti. Filipinler Mindanao Devlet Üniversitesi ile her hususta çalışmalarımızın devam etmesini arzu ettiğini vurgulayan Rektör Aydın, milletlerarası çalışmalarda her türlü yardıma hazır olduğumuzu söyledi.

Konuşmasının devamında Kastamonu hakkında da bilgiler veren Rektörümüz Aydın, Üniversite kampüs alanında devam eden çalışmalara değinerek, “Üniversitemiz stabil değildir ve üniversitenin faaliyetleri sürdüğü müddetçe her türlü inşaat ve düzenleme de devam etmektedir. Kampüslerimiz de yüzyıllar düşünülerek dizayn edildiler. Kampüsümüz şu an 2573 m dekardır. Kastamonu, Osmanlı ve Selçuklu zamanında bir bilim merkezidir. Şu anda biz de buranın bir bilim merkezi olarak devam etmesi için çalışıyoruz.  Kastamonu’nun %65 orman varlığı var ve Türkiye’nin orman varlığı iyi olan vilayetlerinden birisidir. Üniversite ile birlikte Kastamonu’da nüfus artışı da başladı. Talebelerimizin barınma problemlerini bizzat çözüyoruz ve alakadar oluyoruz. Bu Türkiye dışından gelenler için de geçerlidir.” Dedi. Konuşmasının sonunda misafirlerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Aydın, “Türkiye bizim olduğu kadar sizin de memleketinizdir. Kastamonu da sizin evinizdir. Evinize tekrar hoş geldiniz. Eviniz size her zaman açıktır. Tekrar teşekkür ediyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Filipinler Mindanao Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habib Macaayong, yaptığı konuşmada “Öncelikle bizde bu ziyaret fırsatı oluştuğu için Tarihi Kastamonu ve Türkiye ziyaretimiz fırsatımız olduğu için teşekkür ediyoruz. Ayrıca Fakülte Dekanlarınız bizlere kendi laboratuvarlarını, kendi uygulamalarını gösterme şeklinde destek sağladılar. Onun için de ayrıca teşekkür ediyoruz. Tabii geçmişte Türkiye ile Filipinler arasında üniversiteler arası işbirlikleri olmuş ama onlar küçük işbirlikleri şeklinde kalmış. Bizim işbirliğimiz ise daha büyük boyutlarda ve sizlere mutlaka eğitim görmesi için kişiler göndereceğiz. Ayrıca Üniversitemiz personelinin gelişmesine sağladığınız katkıdan dolayı teşekkür ediyoruz. Dünya’nın büyük medenileşmesine katkıda bulunan büyük bir ülkede olduğunuz için ayrıca çok memnunuz ve çok mutluyuz.” dedi.

Ziyaret karşılıklı hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.