Üniversitemiz tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Hibe Programı tarafından desteklenen, “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliğinin Geliştirilmesi” adlı  “Engelleri Aşalım”  projesi 31 Ekim 2016 tarihinde Mevlüt Beyribey Konukevi’nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Basın Toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Engelsiz Üniversite Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kerim Güney, Engelsiz Üniversite Koordinatör Yardımcısı Mehmet Üneş ile üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.

Engelli kişilerin istihdam edilebilirliğinin, istihdam ve işgücüne katılım oranlarının arttırılması ve bunların işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılmasını hedefleyen “Engelleri Aşalım” projesi kapsamında engelliler ve diğer dezavantajlılar, engelli STK temsilcisi ve üyeleri, engellilerle çalışan eğitici kurumları, engellilerin gidebileceği bölgesel mesleki rehberlik ve eğitim kurumu yönetici ve personeli, işgücü piyasası, işveren işçi temsilcileri gibi kurumlar hedef gruplar olarak belirlenmiştir.

Basın toplantısında proje hakkında detaylı bilgi paylaşan Rektörümüz Aydın şu açıklamayı yaptı:

“Değerli mesai arkadaşlarımız ve Kıymetli Basın Mensupları, öncelikle hoş geldiniz. Davetimize icabet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz., Bugün yeni bir projemizle alakalı kısa bilgiler paylaşmak maksadıyla bir araya geldik. “Engelleri Aşalım” Projemizin koordinatörü ve yürütücüsü Kastamonu Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğümüz, Proje ortağımız da Atatürk Üniversitesi’dir. Engelsiz Üniversite Koordinatörümüz Yrd. Doç. Dr. Kerim Güney ve Koordinatör yardımcımız Mehmet Üneş’in yanı sıra Bilgi İşlem Dairemiz teknik işlerini yapacak. Kütüphane ve Dokümantasyon Dairemiz de yine teknik ve koordinasyon olarak destek verecek.

Maliyeti 300.000 Euro ve kaynağı Avrupa Birliği Hibe Programı olan Projemizin genel maksadı, Engelli insanlarımızın istihdam edilebilirliğinin, İstihdam ve işgücüne katılım oranlarının arttırılması ve bunların işgücüne giriş piyasasının kolaylaştırılmasıdır. Tabii proje bittiğinde neler bekliyoruz? Bir kere engellilerin iş araması için yeterli bilgi, beceri ve motivasyona kavuşması. (yani ben herhangi bir işe istihdam edilebilir miyim Düşüncesinin teşekkülü ve cesaret motivasyon hepsi içinde ona kavuşması) Yine engellilerin kanuni hakları, kanunun verdiği hizmetleri teşebbüs edebilmeleri ile ilgili teşvikler hususunda nelere sahip olduklarının farkında olmaları, yine engellilerin ve dezavantajlıların girişimciliğinin arttırılması yoluyla iş piyasasına girişlerinin kolaylaşması. Mesleki eğitimde kullanılabilecek referans çerçeve, program ve materyallerin hazırlanması, hazırlanıp hizmete sunulması, yani her halükarda engelli eğitimi için bütün materyaller bu projenin sonunda hazır olacak her yerde kullanılabilecek. Uzaktan eğitim ile engellilerin mesleki eğitim ve becerilerinin geliştirilmiş olması yine mesleki eğiticilerin engellilerle iletişim kurma, yüz yüze ve uzaktan eğitim becerilerinin gelişmiş olması, eğiticilerin de bir noktada eğitilmesi ve eğiticiliklerinin geliştirilmesi önemli o da bu projenin sonunda bekleniyor. Yine hem mahalli hem de milli seviyede eğitimci, iş gücü piyasası ve işverenlerin engelli kişilere yönelik ayrımcılığının ortadan kaldırılması bizim için önemlidir. Tabii 300.000  Euro’luk mali destek sağlanmış olan bu projemiz bir yıllık sıkı bir çalışma ile inşallah tamamlanacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın planına ve programına bağlı olarak Ankara’da bir proje şenliği tertip edilecek ve biz o şenlikte de projemiz ile alakalı genel bir çalışma ve tanıtma yapacağız inşallah.

Geçtiğimiz yıllarda Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Kastamonu’daki bir sivil toplum kuruluşumuzun ortaklığında 350.000 bin lira destekle bir proje yürütülmüştü ve çok iyi neticeler elde etmiştik. O proje kapsamında özellikle maddi durumu çok kötü olduğu için Üniversite imtihanına bile giremeyen çocuklar bizim hazırladığımız kurslarla üniversiteye girmişlerdi, iş sahibi olanlar olmuştu. “Engelleri Aşalım” ise daha biraz geniş çaplı, çünkü bu proje sadece Kastamonu’da değil; çevre illerimiz de bu projenin çalışma alanı içinde olacak ve Sinop, Çankırı, Bartın, Karabük gibi çevre illerimize de arkadaşlarımız çalışma yapacaklar. Arkadaşlarımıza güveniyoruz, inanıyoruz bu zamana kadar çok iş yaptılar. Bu proje de yüz akıyla inşallah hedefine ulaşmış şekilde neticelenecektir. Sizlere de çok teşekkür ediyoruz.”

Koordinatör Yardımcısı Mehmet Üneş de proje hakkında kısaca bilgi vererek şöyle konuştu:

“Avrupa Birliği delegasyonu tarafından yaklaşık 30 milyon avroluk bir bütçe ayrıldı ve binlerce projenin içerisinden sadece 2200 proje ön başvuruya girdi. Ön başvuruyu geçen projelerin ise sadece %5’ine tekabül eden ve bizim de içinde olduğumuz 145 proje kabul gördü. Toplam bütçe içerisinden yaklaşık 12 milyon avroluk kısım dezavantajı gruplar için ayrıldı ve Kastamonu Üniversitesi olarak biz bunun içerisinde de en yüksek bütçeyi alan kurumlardan bir tanesiyiz. Bu konuda yapılan yorumlarda ve eğitimlerde örnek gösterilen projelerden biri bizim projemizdir. Sayın Rektörümüz 2012 yılının sonu itibariyle sağ olsunlar bu görevi bize uygun gördüler. Çalışmaya başladık ve 4 sene içerisinde ciddi yol kat ettik. Bu süreç içinde Türkiye’deki ilk dijital engelsiz kütüphaneyi kurduk. Bu kütüphanemizde şu anda yaklaşık 65 bin kitap  Türkiye’deki tüm vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Devamında “Engelleri Aşalım” projemizin başvurusunu yaptık. 2 yıldır çalışma devam ediyor ve meşakkatli bir süreçten sonra bunu kabul ettirdik. Bu iki yıllık süreçte Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın başta olmak üzere bizlere destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.  Engelsizlik politikası konusunda hizmet veren insanlara bu ülkenin çok ihtiyacı var özellikle engelli camiasının çok ihtiyacı var.”

Basın toplantısı, katılımcılara verilen kahvaltının ardından son buldu.