Kastamonu Üniversitesi, Muhammed Alparslan Han Camisi ve Külliyesi Temel Atma Töreni 12 Ağustos 2016 Cuma Günü  Saat 14:00’da Üniversitemiz Kuzeykent Kampüs alanında yapıldı.

Temel Atma Törenine; Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım, Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Baro Başkanı Mehmet Çiftçi,  Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sezgin Ayan, Prof. Dr. Ali Rafet Özkan,  İl Müftüsü Osman Aydın, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, iş adamları,  üniversitemiz akademik ve idari birim yöneticileri, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile basın mensupları katıldı.

Temel Atma Töreni, Nasrullah Camisi İmam Hatibi Kahraman Şekercioğlu tarafından Kuran-ı Kerim Tilavetinin okunmasıyla başladı. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın açılış ve bilgilendirme konuşması yaptı. Rektör Aydın, şöyle konuştu: “Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Kastamonu Belediye Başkanımız, Azdavay Belediye Başkanımız, İlimizin Kıymetli İdarecileri, Değerli Kastamonulular, Çok kıymetli akademisyenlerimiz ve idari personel arkadaşlarımız, Basınımızın değerli mensupları, Üniversitemizin Muhammed Alparslan Han Cami Külliyesinin temel atma merasimine hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz.

Camimiz, Selçuklu mimarisi tarzında projelendirilmiştir. Bunun sebebi, Kastamonu’da Selçuklu izlerini oldukça fazla olmasıdır. O yüzden mimarimizin Selçuklu mimarisi olmasına dikkat ettik. Külliye, sekizgen kaide üzerine ve 10.000 m²’ye oturtulmuştur. Sekizgen yıldız da yine Selçuklu’nun sembolüdür. Camimizin ana gövdesi 3600 m² taban alanı ve yaklaşık 1500 m² mahfil katına sahip olmak üzere yaklaşık 5000 kişilik ibadet kapasitesine sahip olacaktır. Bir ana Sekizgen külah ve dört de yardımcı külah olmak üzere çok ayaklı taşıyıcı sistem üzerinde durmaktadır. 10000 m² camii katının bulunduğu alanın altı tamamen sosyal kullanım alanı olarak planlanmıştır. Bunun da ana sebebi yine gençlerimizin, talebelerimizin burada daha fazla vakit geçirmelerini temindir. Yine Selçuklu mimarisi gereği camimiz ince, uzun ve Sekizgen kaidelere oturan tek şerefeli, dört adet minareye sahip olacaktır. Cami katının dört köşesinde mimariye uygun, camiden müstakil revaklar bulunmaktadır. Cami ve Külliye’yi ibadet alanı ve sosyal alanın dışında yaklaşık 7000 m²’lik bir peyzaj alanı tamamlamaktadır. Avlumuz 4000 kişi alacaktır. Cenaze merasimlerinde vs. kalabalıklarda Kastamonu’da biraz sıkıştığımızı da gördük, dolayısıyla o manada da bir ihtiyaca cevap vermesini arzu ettik. Camimizin adı da yine Selçuklu’dan dolayı Muhammed Alparslan Han olmuştur. Alparslan Gazi’nin birinci adı Muhammed’dir ve bu da unutturulmuştur, o yüzden biz Alparslan Gazi’nin tam adını da hatırlamak üzere ve yakışacağını da düşündüğümüz için Camimizin adını Muhammed Alparslan Han koyduk.

Rektör Aydın,  “Tabii Camimizi inşaya başlarken oldukça güzel destekler aldık. Sağ olsunlar, var olsunlar aklımıza geldiği kadarıyla bunları burada hatırlamak istiyoruz. En başta Diyanet İşleri Başkanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Şu ana kadar yaptıklarımızın aşağı yukarı tamamını, Diyanet İşleri Başkanlığımızın desteği ile yaptık diyebiliriz ve tabii Diyanet İşleri Başkanlığımız ile koordinasyonumuzu da Kastamonu İl Müftülüğümüz yaptılar. Bu koordinasyonda emeklerinden dolayı Müftülüğümüze çok teşekkür ediyoruz.  Kastamonu Belediye Başkanlığımız hafriyatta, betonlarımızın sulanmasında her zaman bize yardımcı oldu. O sulama kolay bir şey değildi, tamamını belediyemiz üstlendi. Kastamonu Belediye Başkanımıza ve Belediyemize Teşekkür ediyoruz. İlçe Belediyelerimizin hemen hemen tamamı en başta Azdavay, Tosya, Taşköprü, Daday, Bozkurt, Abana ve diğer belediyelerimiz hepsi hafriyatta bize yardımlarını esirgemeden verdiler. Kastamonu ilçe Belediyelerimize de çok teşekkür ediyoruz. DSİ Bölge Müdürlüğümüz yine hem hafriyatta ve taşınma işlerinde oldukça yardımcı oldu bize sağ olsunlar. Orman Bölge Müdürlüğümüz de yine iş makinası ve buranın düzenlenmesinde bize çok yardımcı oldular kendilerine teşekkür ediyoruz. Bunun yanı sıra şu ana kadar şahsi olarak yardım edenler,  Mahir Altıkulaç; Kastamonu Spor Başkanımız aynı zamanda, Kulüp başkanımız temelimizin 1000 m3 betonunu bağışladı. Kendilerine teşekkür ediyoruz sağ olsunlar, Ayrıca camimizin ilk bağışçısı olan İşadamımız Feyyaz Pattabanoğlu Bey’e de çok teşekkür ediyoruz. Karayolları Bölge Müdürlüğümüz de hafriyatta bize çok destek verdiler, teşekkür ediyoruz onlara da.  Ayrıca Muhammed Alparslan Han Camisi ve Külliyesi Yaşatma Derneği’ne çok teşekkür ediyoruz desteklerinden dolayı.  Biz daha önce de defalarca kez söyledik; aşağıda kampüsümüzün diğer binalarını da görebilirsiniz, onları Devlet yapıyor, bunu da Millet yapacak inşallah. Yüce Milletimizin destekleriyle, tabii ki Diyanet İşleri Başkanlığımızın yardım ve organizasyonlarını ihmal etmeden inşallah bu camimizi tamamlayacağız, ibadete açacağız. Allah Kastamonu’ya ve Müslümanlara hayırlı uğurlu etsin, mübarek etsin. Tekraren sizlere şeref verdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Sağ olun var olun böyle bir günde bizi yalnız bırakmadınız, çok teşekkür ediyoruz. Hepimize hayırlı olsun diyoruz. Saygılar sunuyorum.” cümleleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmasının ardından İl Müftüsü Osman Aydın temel atma duası okudu ve cami inşaatının hayırlı bir şekilde sona ermesi için kurban kesildi. Kesilen kurbanın ardından Muhammed Alparslan Han Camisi ve Külliyesi’nin temeli atıldı.

10.000 m2 alana inşa edilecek olan Muhammed Alparslan Han Camisi ve Külliyesi, 5 bin kişilik ibadet kapasitesine sahip olacak. Selçuklu mimarisi tarzında planlanan camii,  üniversitemize ve Kastamonu halkına hizmet verecek.

Temel atma töreni, misafirlere yemek ikramının ardından son buldu.