Çankırı Karatekin Üniversitesi ev sahipliğinde "Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı"25 Mayıs 2016 Çarşamba günü Ilgaz Mountain Resort otelde başladı.

Foruma YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Cibuti Yükseköğretim Bakanı Dr. Nabil Mohamed Ahmed, Sudan Yükseköğretim bakanı Sümeyya Abu Kashawa, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Üniversitemiz Rektörü, Prof. Dr. Seyit Aydın Sinop Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Ordu Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Karabük üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Afrika ve Ortadoğu Dairesi Başkanı Keman Özdemir, KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, Türk ve Afrika Üniversitelerinden akademisyenler, kurum müdürleri, ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı.

Forumda İlk olarak konuşan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Ramazan Çağlar konuşmasında “Dünya kalkınma ve gelişmişlik alanlarında hiç eşit olmamış, bu eşitsizliği de en fazla Afrika ülkeleri yaşamıştır” dedi.
İletişim ve ulaşım anlamında içerisinde bulunduğumuz yüzyılda büyük değişimler yaşandığını kaydeden, Çağlar, “İçinde bulunduğumuz yüzyıl iletişim ve ulaşımın çok büyük gelişimine sahne olmaktadır. Bu sayede artan işbirliği imkanları dünyada ki eşitsizliği giderme umutlarını da artırmaktadır. Türkiye planlı kalkınma çabalarının 60 yılı bulduğu bir ülkedir. Ülkemiz son dönemde önemli bir ilerleme kaydetmiş ve her platformda bu deneyimini paylaşmaya başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bu işbirliği formu da bunlardan bir tanesidir. ” diyerek KUZKA çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Afrika ve Orta Doğu Dairesi Başkanı Keman Özdemir TİKA’nın Afrika da yaptığı ve Çankırı Karatekin Üniversitesi ile yaptığı ortak çalışmalar, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Toplantı ve Eğitim Fuarı Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Gürbüz de Forum hakkında bilgiler verdi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, toplantı ve eğitim fuarının amacı hakkında bilgi vererek “Türk Üniversiteleri ve Afrika Üniversiteleri arasındaki mevcut işbirliğinin bir plan ve program dahilinde gelecek yıllarda istikrarlı bir şekilde geliştirmektir. Orta Anadolu’nun genç ve dinamik üniversitelerinden biri olan üniversitemiz Afrika ülkelerindeki üniversiteler ile işbirliğini, imkanları dahilinde geliştirmek arzu ve kararlılığındadır” diyerek Üniversitenin Çankırı Karatekin üniversitesinin Sudan ve Cibuti’de yaptığı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın “Bu fuarın 2015 yılından beri Afrika ülkeleri olan gelişmelere katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da yaptığı konuşmada, Türkiye`nin Afrika ülkeleri ile işbirliğine büyük önem verdiğini söyledi.
Afrika ülkeleri ile ekonomik ve siyasi ilişkilerin yanında yükseköğretim alanında da ilişkileri artırmak istediklerini belirten Saraç, "Yükseköğretim, teknoloji ve bilimsel araştırma alanında sahip olduğumuz birimlerimizi ve imkanlarımızı pek çoğuyla ortak tarih, kültür ve inanç değerlerine sahip olduğumuz dost ve kardeş Afrika ülkeleriyle paylaşma ve böylece onların kalkınmalarına katkı sağlayabilme, güçlü yanlarımızı birleştirerek saha güçlü olabilme arzusu oluşturmaktadır." dedi.

Afrika ülkelerindeki üniversitelerle son dönemde ilişkilerin geliştiğini belirten Saraç, "Ülkelerimizin geleceğini kuracak gençliği ortak platformlarda buluşturmak; onları daha huzurlu bir dünya için hazırlamak, yetiştirmek; bilimin öncülüğünde ortak bir geleceği inşa etmek, yükseköğretim kurumlarının en önemli amaçlarından biridir." açıklamasında bulundu.

Mevlana programının 2013 yılında hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Saraç, "Mevlana Değişim Programı sayesinde, Erasmus programları dışında kalan ülke ve üniversitelerle Türkiye arasında, bugüne kadar yaklaşık 5 bin 500 öğrenci ve öğretim üyesi değişimi gerçekleşmiştir. Bunlardan sadece 53`ü Afrika ülkeleriyle gerçekleşmiştir ki, bu sayının önümüzdeki süreçte daha da artmasını bekliyoruz." ifadelerini kulandı.
Afrika ile ilişkilere özel önem verdiğini dile getiren Saraç, "Bundaki amacımız, Afrika ülkeleri üniversiteleri ile daha fazla öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapmak, ortak programlar açmak, ülkemizi ilgilendiren konulardaki veya alanlardaki, tezlerde ortak danışman atama yoluna gitmek, ortak projeler yürütmek suretiyle ilişkilerimizi daha da geliştirmektir. Bu çerçevede üniversitelerimizin somut işbirliğine yönelik çalışmalarını güçlü bir şekilde desteklediğimizi ve desteklemeye devam edeceğimizi bir kez daha ifade edeyim." dedi.

Saraç, girişimlerin sonuç vermeye başladığını dile getirerek, "Örneğin Sudan, Tunus, Fas, Cezayir, Cubuti, Gambia, Çad gibi ülkelerle olan ilişkilerimiz, iyi niyet girişimlerinden öteye somut, çıktıkları olan hızlı bir gelişme göstermiştir. Bu ilişkilerin önümüzdeki dönemde üniversitemiz için daha nitelikli işbirliğine dönüşeceğine olan inancım tamdır. " ifadelerini kullandı.

Forumda Sudan Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Sümeyya Ebu Kashawa ve Cibuti Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Nabil Mohamed Ahmed, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ramazan Çağlarda birer selamlama konuşması yaptı.
Açılış programı konuşmacılara plaket verilmesi ile sona ererken Forum daha sonra yapılan oturumlar ile devam etti.