Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Türk Edebiyatında Ali Şir Nevâyi” konulu bir konferans düzenlendi.

7 Nisan 2016 Tarihinde 3 Mart Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Prof. Dr. Vahit Türk’ün konuşmacı olduğu konferansa Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Sezgin Ayan, Üniversitemizin akademik ve idari birim yöneticileri, personelimiz ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Uygulama ve Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasin Şerifoğlu, Üniversitemizin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansa konuşmacı olarak gelen Prof. Dr. Vahit Türk’e ve tüm dinleyicilere katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu ve Prof. Dr. Türk’ü konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet etti.

Ali Şir Nevai’nin dünyaya geldiği dönemde Türk Dünyası coğrafyasının genel durumundan bahsederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vahit Türk, bu yüzyılda Türkçenin edebi ve siyasi alanlarda kullanılma sürecine değindi. 14.-15. Yüzyıllarda Farsçanın moda bir dil olarak Türkler tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlandığının altını çizen Prof. Dr. Türk, dönemin edebi şahsiyetlerinin Farsça eserler vermek suretiyle Türkçeyi ihmal etmeye başladıklarını ve bu süreçte Ali Şir Nevai’nin ortaya koyduğu eserlerle Türkçenin söz varlığını ve gücünü ön plana çıkarması bakımından önemli bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Türk edebiyatı tarihinde Ali Şir Nevayi’nin “ilklerin adamı” olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vahit Türk, Türk edebiyatında hamse sahibi ilk şair olmasının yanı sıra, ilk şuara tezkiresi, ilk edebiyat bilimi kitabı, ilk biyografi kitabının sahibi olması bakımından Ali Şir Nevai’nin daima anılmaya değer bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Konferansın sonunda Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Halis tarafından Prof. Dr. Vahit Türk’e plaket ve hediyeleri takdim edildi. Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.