Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türk Dünyası Şiir Şöleni düzenlendi.Bugün 3 Mart Konferans Salonunda düzenlenen şölene Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Prof. Dr. Orhan Kavuncu, fakülte dekanları, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Program, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasin Şerifoğlu’nun konuşması ile başladı.  Konuşmasına öncelikle Ankara’da meydana gelen  saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başlayan Şerifoğlu, yaralılara acil şifalar dileyerek, ülkemizin bir daha böyle acı bir olay yaşamamasını temenni etti.Şerifoğlu konuşmasına şöyle devam etti. “Üniversitemizin 10. Yıl etkinlikleri kapsamında faaliyetler düzenliyoruz. İlk etkinlik bu şiir şöleni, ikincisi Nevruz Programı, 7 Nisanda Ali Şir Nevai Konferansı, 5 Mayıs da Dil ve Edebiyat Konferansı, 29-30 Mayıs Kırgızistan’da yapılacak olan Uluslararası program var. 3 yıldır okulumuzda okuyan kardeş topluluklardan gelen öğrenciler kendi kültürlerini görsel olarak tanıtacaklar ve kendi lehçeleri ile şiirler okuyacaklar. Bu programda emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım.”

Programda Kazakistan, Türkiye, Kırım Türkleri, Türkmen Türkleri, Özbekistan,  Kırgızistan ve Bayır-Bucak Türklerini anlatan tanıtım filmi ve Nogayların sürgününü ve Hocalı Katliamını anlatan video gösterimleri yapıldı.

Şiir Şöleni’nde ilk şiiri Kazak Türklerinden olan Turizm Fakültesi öğrencimiz “Uzaktaki Kardeşim”, İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğrencimiz “Azatlık Tohumu Ekti Şehitler”, Orman Fakültesi öğrencimiz “Dünya Türkün Olacak”, Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü öğrencimiz “Soyumuz Ortak”, Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencimiz kendi yazdığı “Karanlığı Gömenlerin Türküsü”, Kırım Tatarı olan İlahiyat Fakültesi öğrencimiz “ Selam Sana Anavatan”, Türkçe Bölümü öğrencimiz kendi yazdığı “ Baş Tacı Vatan” Türkçe öğretmenliği bölümü öğrencisi “ Vatanım Benim”, Türkçe Araştırma Uygulama Merkezi Türkçe öğretmenliği bölümü öğrencisi “Türk Yerleri”, Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Öğrencisi “Kırgızistan”,  Bayır-Bucak Türkü öğrencisi “Albayrak”, Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Batır Norbaev “Aynı Dilde Sırdaşım” adlı kendi yazdığı şiiri okudu.

Prof. Dr. Orhan Kavuncu yaptığı konuşmada “Hepimiz bir ağacın dallarıyız. Türk Dünyası’na bu yüzden Turan denilmiştir. Ziya Gökalp “Vatan ne Türkiye’dir Türklere, ne Türkistan, vatan tek ve müebbettir: turan.” diyerek bu durumu özetlemiştir. Türkistan demek Türklerin yaşadığı coğrafya demektir. Bu tabiri biz yaşatmak zorundayız. İsmail Gaspıralı’ nın dediği gibi ‘Dilde fikirde işte birlik’ esasına dayanarak birlikte hareket etmeliyiz.” dedi. Türkistan’ın tarihi hakkında da bilgi veren Kavuncu, Türk adının anlamına ve tarihçesine de yer verdi.

Programın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan programa katılan öğrenci ve akademisyenlere teşekkür belgesi verdi. Prof. Dr. Orhan Kavuncu da Doç. Dr. Batır Norbaev’e teşekkür belgesi takdim etti.

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.