Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından düzenlenen ‘İlim Hikmet Sofrası Cumartesi Sohbetleri’ 2016 yılı ilk konferansı bugün Üniversitemiz 3 Mart Konferans Salonunda yapıldı.

Konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı, Kastamonu İl Müftüsü Osman Aydın, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşları yetkilileri, fakülte dekanları, akademisyenler, öğrenciler ve Kastamonu halkı katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ın konuşmacı olarak katıldığı İlim Hikmet Sofrası Cumartesi Sohbetleri programında Rektörümüz Aydın, ‘Devlet Kültürü ve İdarecilik’ konusunda konferans verdi.
Program, İl Müftüsü Osman Aydın’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı faaliyetlerinin sunum gösterimiyle başladı. Ardından, Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Avcı açılış konuşması yaptı. Avcı konuşmasında “Bu yeni yılda ve sonraki yıllarda her şey gönlünüzce olsun. İlim Hikmet Sofrası Sohbetlerinin 40. Haftasına ulaşmış bulunuyoruz. Toplantılarımız, İslami, milli ve mahalli konularda olup herkes davetlidir. 2016 yılının ilk konuşmacısı kıymetli hocamız Seyit Aydın Beyefendidir. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum”. ifadelerine yer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın konuşmasında, Türk devlet geleneğine değinerek şunları dile getirdi: “Türk devlet geleneği 5000 senelik bir gelenek, 4 defa cihana hakim olmuşsanız, elbette devlet kültürü olan bir millet haline geliyorsunuz. Biz de devlet değişmez, bu da Türk milletinin kendi vasfından kaynaklanır. Tarihimizde iç mücadeleler daha yoğundur. 325 milyon Türkün olduğu dünyada tek devlet olmaya çalışmamak lazım. Birlikteliği, devletlerarası ilişki olarak düşünmek lazım. Cihan devleti olma arzusu bizde devlet geleneğidir. Sistemi alt üst ederek, yıkıp yeniden yaparak bir yere varamayız. Sadece çağın gereklerine göre kendimizi revize etmeliyiz. Türk tarihinde ırka dayalı bir politika yoktur. Başkalarını sömürmeye ve ezmeye yönelik bir anlayışımız yoktur. Bizim tarihimizde bilge insan olgusu vardır”.

İdarecilik ve liderlik vasıflarına da değinen Rektörümüz Aydın, şunları kaydetti, “Devlet denince liderlik vasfı ortaya çıkıyor. Lider ve idareci nasıl olur ve nasıl olmalıdır? Vasıflı insan olmak çok önemlidir. İdareci, insanları verimli çalıştıran ve verimi yükselten kişidir. İnsanlar inanırsa fedakarlık yapar, zorla yaptırılan şeylerden fayda gelmez. İdarecilerin eğitimli insanlar olması ve çalışanları doğru yönlendirmesi gerekir. Aynı zamanda işinin ehli olması gerekir. Güvenilir işine ve insanlara saygılı bireyler olması icap eder. Tatmin edici ve memnuniyet hasıl eden idare tarzı olması çok önemlidir. Esnek olmalı değişime karşı çıkmamalı ve problem çözücü olmalıdır. İyi bir idareci olabilmek iyi bir sistem kurmaktan geçer”.

Liderlerin vasıflarına ve özelliklerine de değinen Rektörümüz Aydın şunları ifade etti. “İyi bir lider öncelikle yol arkadaşlarını, takım arkadaşlarını iyi seçmeli, yolunu iyi çizmeli ve fedakar olmalıdır. Zeka ve tecrübe olarak çevresindekilerden farklı olması lazım. İnsanlarla rahat iletişim kurabilmesi lazım. Problem çözücü olmalı ve işine hakim olmalı. Donanımlı ve kendini iyi yetiştirmiş olması gerekir. Liderliğini yaptığınız cemiyetin vasıflarını taşımanız gerekir ancak öyle tesir edebilirsiniz insanlara. Özellikle devlet idare eden liderlerin hata yapma lüksü yoktur. Lider, kararlı çalışkan, kendine güvenen insandır, günün büyük bir kısmını çalışarak geçirir. Mesuliyetleri kendi üstlenir ve hataları başkanına yüklemez. Lider çok yönlüdür, nezaket sahibi insandır. Diplomasiyi iyi bilir, hitabeti ve ikna kabiliyeti kuvvetlidir. Hakiki lider ekibini başarıya götürür, bilgiyi saklamaz, aksine yayar. Takım çalışmasına yatkın ve ekibini koruyan bir anlayışa sahiptir. Her daim önden giden kişidir, değerleri korur ve buna gönülden bağlıdır. Lider, yenilik ve değişim peşindedir, idareciler liderlik vasfına sahip değilse başarılı olamaz. Lider dürüst olmalı, empati kabiliyeti yüksek olmalı. Liderlik ilham veren bir sanattır aslında”.
Rektörümüz Aydın konuşmasını liderlik vasfı taşıyan tarihi şahsiyetleri anlatarak noktaladı.
Program plaket ve hediye takdiminin ardından son buldu.