Üniversitemizce Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisi ile ortak çalışmaları kapsamında hazırlanan ve 2013 yılının ikinci yarısında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulan Kastamonu ve Üniversitemizin ilk SAN-TEZ projesi Desteklenmeye Değer Projeler arasında yer aldı.

Üniversitemiz bünyesinde TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk 1001 Araştırma projesinin de yürütücülüğünü yapmış olan Üniversitemiz Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversitemiz Proje Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Koordinatörü Doç. Dr. Saim ATEŞ’in yürütücülüğünde, HAYAT Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kastamonu Entegre Ağaç San. Tic. A.Ş. ile birlikte hazırlanan “Liflevha Üretiminde Liflendirme Enerjisinin Düşürülmesi” konulu proje teklifi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının SAN-TEZ kapsamındaki 2014-2015 Destek Programına alındı.

Üniversitemiz ve Kastamonu Entegre’nin birlikte hazırladığı bu önemli projenin yürütücüsü Doç. Dr. Saim ATEŞ projenin SAN-TEZ desteği alması üzerine yaptığı açıklamada, Üniversitemizin araştırmaları ve projeleriyle öncelikle bulunduğu coğrafyaya katkı sağlamanın yanında ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi bir üniversite olma hedefi doğrultusunda hızlı ve emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Üniversitemizdeki bütün araştırmacılara bu önemli imkânı değerlendirme hususunda hiçbir zaman desteğini ve teşviklerini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Seyit AYDIN’a teşekkür eden Doç. Dr. ATEŞ konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizde endüstriyel işletmelerde maliyetleri etkileyen en önemli girdi enerjidir. Enerji maliyetlerinde veya enerji sarfiyatında meydana gelebilecek düşüşler doğrudan doğruya ürün maliyetlerine yansıyacak ve dolayısıyla da bölgesel ve küresel rekabet edebilirlik imkanları artacaktır. Proje kapsamında yapılacak denemeler ve sonucunda üretim tesisinde gerçekleştirilecek ilaveler ve modifikasyonlar sonucunda odun yongalarının liflendirilmesi amacıyla kullanılacak elektrik enerjisi sarfiyatından yaklaşık olarak %20 ile %40 arasında bir tasarruf sağlanması beklenmektedir. Proje sonucunda bazı fiziksel özellikleri iyileşmiş ve daha düşük enerji maliyetiyle üretilmiş liflevha ve laminat parke ürünleri üretilecektir. Bu sayede orman ürünleri sanayiinde verimin, kalitenin ve uluslararası rekabet yeteneğinin artması ile ulusal ekonomiye de katkı sağlanacaktır” dedi.

ATEŞ’in danışmanlığı ve yürütücülüğünde Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Öğrencisi ve Orman Endüstri Mühendisi Gökhan BAŞARIR’ın tez konusu olarak kabul gören proje ekibinde Yardımcı Araştırmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Mahmut GÜR, Yardımcı Personel olarak ise Makine Mühendisi Ercan ÖZER ve Orman Endüstri Yüksek Mühendisi ve Kastamonu Entegre A.Ş. Kastamonu-Samsun Fabrikalar Koordinatörü Enüs KOÇ görev aldı.