Üniversitemiz ve Bağcılar Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü “Birlikte Daha Güzel Maviye İlk Adım Projesi” programının ilk ayağı olan panel Üniversitemiz 3 Mart Konferans Salonunda düzenlendi.

23 Ekim 2013 Çarşamba günü düzenlenen panele Kastamonu Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman ÇAĞIRICI, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Saim SAYAN, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin ARSLAN, kamu kurum amirleri, Üniversitemiz personeli, engelli sporcular ve öğrencilerimiz katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz AYDIN, son zamanlarda Türkiye olarak dünyayı engelsiz hale getirmeye çalıştıklarını ve kuruluşlarımızın isimlerini de engelli değil de engelsiz diye isim verdiklerini belirtti. AYDIN: “İnsanımızın yapamayacağı, yapmayacağı iş yoktur düşüncesiyle bu tür faaliyetleri öne çıkıyoruz. Bu faaliyette beraber çalıştığımız Bağcılar Belediyesine çok teşekkür ediyoruz.

Bugün sembolik olarak yapacağımız programda gençlerimizi birçok saha da bizden daha ileride olduklarını göreceğiz. Ama bu eğitimi alan arkadaşlarımız en iyi şekilde bu işi yapıyorlar ve her yerde geçerli olan sertifikalarını alacaklar. Bunu manası şudur. Dünyada engellilerimizin kaldıramayacağı engel yoktur. Üniversitemiz Su Sporları ve Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezinin yaptığı bu gibi faaliyetler inşallah artarak ve genişleyerek de devam edecektir.” dedi.

İstanbul Bağcılar Belediye Başkanı ÇAĞIRICI yaptığı konuşmada engelliler için yaptıkları çalışmaları ve engellilere hizmet verdikleri Engeller Sarayı hakkında katılımcılara bilgi verdi. ÇAĞRIRICI: “Kırk yıla yakın süredir Bağcılar’da yaşadık. Kastamonu Üniversitesi ile yapmış olduğumuz bu proje bizlere çok anlam ifade ediyor. Biz Bağcılardaki engelli bireyleri tespit ederek onlar için projeler geliştirdik. Çocuk, gençlik ve engelliler meclisini kurduk. Engelli kardeşlerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlerini yürütecekleri Engelliler Sarayını kurduk. Burada bütün aktivitelerini yapabiliyorlar.“ dedi.

Üniversitemizin engellilere yönelik yaptığı projelere daha önce de katıldığını belirten Vali BEKTAŞ: “Kastamonu’yu engelsiz bir şehir haline getirmek için camilerden okullara, bankalardan resmi kurumlara kadar her yeri engelliler için ulaşılabilir yapmaya gayret gösteriyoruz. Epey mesafe aldığımızı söyleyebilirim ama henüz engelliler sarayı hayallerimizde yer bulmuş değil.

Kastamonu bir deniz şehri, 170 km sahil şeridimiz mevcut. Fakat çoğu kimse Kastamonu’da deniz olduğunu bilmiyor. Son zamanlarda Üniversitemiz yaptığı projelerle bu konuya vurgu yapıyor. Kastamonu’nun bir sahil şehri olduğu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini duyurması açısından da bu proje çok önemli. Umarım engellisiyle engelsiziyle bütün insanımızı mutlu bir şekilde yaşatmanın yolunu buluruz.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Üniversitemiz Su Sporları ve Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Dalış Eğitmeni Ferhat YALGIN dalış ve engelli sporları ile ilgili sunumunu yaptı. Ardından Sena ÜNAL kendi şiiri olan Karıca şiirini okuduktan sonra şiir kitabını Vali BEKTAŞ, Rektörümüz AYDIN ve Taşköprü Belediye Başkanı ARSLAN’a hediye etti.

Programın devamında engelli atletizm kategorisinde Avrasya Maratonu şampiyonu ve Avrupa 3.’sü olan Hadime KURT ve Avrasya Maratonu şampiyonu olan Zübeyde SÜPÜRGECİ, Engelli Basketbol Milli Takım oyuncusu Serhat ÖZTOPRAK ve Engelli Dalış Sporcusu Mikail AYDIN katılımcılarla birlikte interaktif söyleşi yaptılar.

Programın birinci ayağının sonunda karşılıklı hediyeler takdim edildi.

Öğleden sonraki "Sualtı Etkinliği"nde ise Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nın fiziksel, görme, işitme ve down sendromlu 8 kursiyere sertifikaları Vali Erdoğan BEKTAŞ, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman ÇAĞIRICI ve Rektörümüz Prof. Dr. Seyit AYDIN tarafından takdim edildi. Ardından Bağcılar Belediye Başkanı ÇAĞIRICI, Rektörümüz AYDIN ve dalış hocaları Halime Çavuş Yüzme Havuzu'nda tüplü dalış yaparak öğrencilere dalış sırasında partnerlik yaptılar.

Dalgıçların havuz içinde toplu fotoğraf çektirmesiyle program sona erdi.