Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN, 26 Ağustos 2013 Pazartesi günü 8 yıldır kazıların devam ettiği Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis antik kentinde incelemelerde bulundu. İnceleme gezisine Rektörümüz AYDIN’ın yanında Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin ARSLAN ile Kazı Başkanı ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife SUMMERER de katıldı.

İnceleme sırasında yıllar alacak çalışmalarda güzel mesafeler alındığını belirten Rektörümüz AYDIN: “Alınan bu mesafeler bilim adamlarımızın şevkini artıyor ve daha ileriye dönük çalışmalara teşvik ediyor. Bu çalışmanın bütün bilim camiasına, Kastamonu’ya, Taşköprü’ye ve hatta dünyaya çok iyi ilmi değerler katacağına inanıyoruz.  Bu çalışmalardan dolayı Üniversitemizin değerli bilim adamlarını, ekip arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Destek veren başta Taşköprü Belediyemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Kastamonu Valiliğimiz ve Kastamonu İl Özel İdaresi’ne çok teşekkür ediyoruz. Fedakarhane işler yapılıyor ve bunlarda inşallah güzel sonuçlanacaktır.” dedi.

İnceleme gezisinde Kazı Başkanı ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife SUMMERER antik kent ve yeni çıkartılan kalıntı hakkında bilgi verdi.

M.Ö. 64-63 yıllarında Roma Generali Pompeius tarafından kurulan ve M.S. 8. yüzyılın başlarında terk edilen Pompeiopolis antik kentini tarihi bilince tekrar kazandırmak için 2006 yılında Münih Üniversitesi adına bir kazı projesi başlatıldığını ve 2012 yılında kazı projesinin Kastamonu Üniversitesi adına yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Latife SUMMERER yaptığı açıklamada: “Pompeiopolis antik kenti Anadolu topraklarında ilk defa sıfırdan kurulan bir Roma antik kentidir.  Bu antik kentin avantajı yeni Taşköprü’nün antik kentin üzerine kurulmamış olmasıdır; fakat modern kentin antik kente çok yakın olması dezavantajlarından biridir. Kazı projesinin amacı antik kentin kalıntılarının ayrıntılı olarak araştırılması, şehir tarihinin açıklığa kavuşturulması ve Kuzey Anadolu Bölgesinde Roma devrinde olan kentleşmenin anlaşılmasıdır. Kapsamlı topoğrafik ve jeofizik çalışmalarla, belirli noktalarda yapılan kazılarla kent yapılaşması ve şehir planlamasında çeşitli dönemlerde olan değişiklikler hakkında ayrıntılı ve anlamlı bilgiler edinilmeye çalışılıyor. Resmi binalar, toplantı ve pazar yerleri, mabetler ve kiliseler, tiyatro, gimnasium ve hamam gibi umumi yerler, bunun yanında sivil konutlar araştırmaların odak noktasını oluşturuyor.

Pompeiopolis kazısı bu bölgede klasik antik şehirde yapılmış ilk bilimsel kazı projesidir. Bu nedenle Pompeiopolis, Türkiye arkeolojisinde ve uluslararası bilim dünyasında büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda Pompeiopolis kazı projesi antik çağda kentleşme konusunda bilime yeni bir perspektif kazandırmaktadır. Pompeiopolis'in özelliği, ilk baştan beri Romalılar tarafından tasarlanıp kurulmuş olmasıdır.”  dedi.

Bu antik kentin bilim tarihinde referans noktası haline geldiğini ve dünyanın değişik yerlerinden bilim adamlarının gelip burada araştırma yapmak istediklerini belirten SUMMERER: “2013 yılı sezonunda antik tiyatroda yapılan kazılarda yeni bulunan 2.40 m büyüklüğündeki yazıtlı mermer friz, antik kentin tarihine önemli bir veri kazandırdı. Eski yunan dilinde yazılmış bu yazıt Roma İmparatorluk devrinde yollardan sorumlu olan bir kişinin (ulaştırma bakanı gibi) unvanlarını içeriyor. Bu yazıt üzerinde yapılacak araştırmalardan ve bulunması beklenen başka yazıtlardan bu şahsın kimliği ve Pompeipolis kenti ile olan ilişkisi hakkında yeni veriler elde edilmesi umut ediliyor.” dedi.

SUMMERER yeni oluşturulan Pompeiopolis Müzesi’nde de incelemelerde bulunan Rektörümüz AYDIN’a Pompeiopolis kitabı hediye etti.