Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN, Mevlana değişim programı ile ikili protokol anlaşmaları imzalamak ve sempozyuma katılmak için Kazakistan’a ve Kırgızistan’a gitti.

Üniversitemiz “Kazakistan 2050 Stratejisi Sempozyumu”nda

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN Kazakistan Cumhuriyeti İlim ve Eğitim Başkanlığı, Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi ve Almatı Valiliği davetlisi olarak 6-8 Haziran 2013 tarihinde “Kazakistan 2050 Stratejisi Sempozyumu” adlı uluslararası ilmi sempozyumuna katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasında Rektörümüz AYDIN, yaptığı konuşmada: “Her ülkenin hedefleri vardır. Türkiye’nin 2023 hedefleri vardır. Türkiye 2023 te dünya devleti olmayı hedeflemektedir. Dünyanın huzurlu bir geleceği için bu gereklidir. 22 yıl önce bu coğrafyada bir daha batmamak üzere Kazakistan güneşi doğmuştur. Bu güneş 2050 de inşallah zirveye yükselecektir. Çünkü Türkistan coğrafyasının önemli bir kısmını teşkil eden Kazakistan’ımız 2050 stratejilerini belirlemektedir. İnşallah Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi bütün Türk Dünyası geleceğe birlikte yürüyecekler, belirledikleri hedeflere ulaşacaklardır. Gelişmiş, kalkınmış bir geleceği kurabilmemiz için, belirlediğimiz hedeflerimize ulaşabilmemiz için yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi çok iyi değerlendirebilmeliyiz. Ama bu zenginliklerimizi değerlendirecek ve dinamiklerimizi harekete geçirecek yetişmiş, şuurlu insan gücüne ihtiyaç vardır. Karşımızda o insanlardan bir topluluğu görüyoruz. Bu insan potansiyeli ile ulaşamayacağımız hedef yoktur.

Bizler dili, dini, tarihi, kültürü ve soyu bir insanlarız. Büyük milletin birer parçasıyız. Neden alfabelerimiz de bir olmasın? Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan Latin alfabesine geçmiştir. Kazakistan’ımız da bizimle aynı alfabeyi kullanırsa birbirimizi daha iyi anlayacağız. Her Türk devletine ayrı bir Kiril alfabesini mecbur edenlerin maksadı sizleri bölmek ve birbirinizden koparmaktı. Bizleri birbirimize bağlayan unsurları zincirlemekti. Bugün artık o zincirleri kırma günüdür. Birliğimizin en mühim halkasını; alfabe birliğini tesis etme günüdür. Bizler Üniversiteler olarak, akademisyenler olarak üzerimize düşeni yapalım.

Kürsünün arkasında gördüğünüz Türkiye’mizin Ay-yıldızı ile Kazakistan’ımızın Güneşi birbirini ne güzel tamamlamışlar. Birbirine ne kadar güzel yakışmışlar. İnşallah birlikte yükselecek ve yüceleceklerdir.

Alfabe birliğimizin görüşülüp tartışılacağı Kazakistan’ın 2050 Stratejisi Sempozyumunu tertipleyen Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi’ne ve başta Üniversite’nin Rektörü Prof. Dr. Sabri HİZMETLİ olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Hepinize saygılar sunarken sempozyumun hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

Rektör Yardımcımız ÖZKAN, oturum başkanlığını yaptığı sempozyumda “Ahmet YESEVİ’nin Hoşgörü Anlayışı” konulu bildirisini sunarak Üniversitemizi uluslararası alanda temsil etti.

Sempozyumun devam ettiği 7 Haziran Cuma günü Kazakistan Cumhuriyeti Turan Üniversitesi ve Kazakistan Cumhuriyeti Uluslararası İş Akademisi ile Mevlana değişim programı anlaşmaları imzalandı. İmza törenin ardından Rektörümüz AYDIN'a çapan giydirildi.

Kırgızistan Ziyareti

Kırgızistan’a geçen heyetimiz 10 Haziran Pazartesi günü Kasım Tınıstanov Isık-Göl Devlet Üniversitesi ile karşılıklı ikili anlaşma ve Mevlana değişim programı protokolü ve C. Alışbaev Adındaki Isık-Göl Kooperatif Enstitüsü ile de karşılıklı ikili anlaşma protokolü imzaladı.

İlk ortak proje Kutadgu Bilig

12 Haziran 2013 tarihinde Üniversitemiz Bişkek’te Kırgız Milli İlimler Akademisi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile ikili iş birliği protokolü imzaladı. Aynı gün Üniversitemiz ile Kırgız Milli Bilimler Akademisi’nin birlikte bastığı, Rektörümüz AYDIN’ın önsözünü yazdığı ve Kırgız Türkçesi ile ilk defa basımı yapılan üç ciltlik Kutadgu Bilig kitabının tanıtımı yapıldı. Rektörümüz AYDIN yaptığı konuşmada: “İlk ortak projemiz olarak Türk dünyamızın kıymetli eseri olan Kutadgu Bilig ile başlıyor olmaktan mutluluk ve bahtiyarlık duyuyorum. Bundan sonra iki üniversite arasında yapılan akademik iş birliği ile tarih ve kültürümüzün ortak değerleri tekrar gün yüzüne çıkartılarak bilim dünyamız ve insanlarımızın hizmetine sunulacaktır. Yusuf Has Hacip, Kaşgarlı Mahmut, Serahsi, Mevlana ve Hoca Ahmet YESEVİ gibi değerlerimiz ve onların eserleri ortak çalışmalarla her iki ülkemizin hizmetine sunacaktır.” dedi.

Kırgız televizyonu ve gazetecileri Rektör AYDIN’la kitap ve Kırgızistan’daki işbirliği çalışmaları ile ilgili görüşmelerde bulundu.

Türkiye’deki İlk Şeref Madalyası Alan Rektör: Prof. Dr. Seyit AYDIN

13 Haziran Perşembe günü Celalabat Devlet Üniversitesi ile Mevlana değişim programı protokolü imzaladıktan sonra 14 Haziran 2013 tarihinde Oş Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Kanybek Abdivasitoviç İSAKOV tarafından Rektörümüz AYDIN’a şeref madalyası takıldı. Türkiye’den bu madalyanın verildiği ilk rektör unvanına Rektörümüz AYDIN sahip oldu. Programın devamında Oş Devlet Üniversitesi, Oş Sosyal Bilimler ve Eğitim Enstitüsü, Kırgız Milli Pedagoji ve Eğitim Enstitüsü ile Mevlana değişim protokolü imzalandı.