Üniversitemiz Uygulama Anaokulu’nun açılışı 28 Mart Perşembe günü düzenlenen törenle yapıldı.

Eğitim Fakültesi Kampüsü spor salonunda düzenlenen törene Vali Erdoğan BEKTAŞ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN, Belediye Başkan V. Bahri YAVUZ, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN, Prof. Dr. Sezgin AYAN, Prof. Dr. Temel SARIYILDIZ ve İl Emniyet Müdürü Sami USLU, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, öğretim elemanlarımız, idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Açılış konuşmasında İnsan hayatındaki 0–6 yaş dönemi hayat için bir antrenman dönemi olduğunu ifade eden Üniversitemiz Uygulama Anaokulu Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan KILDAN: “Bütün dünyada en iyi yatırımın insana yapılan yatırım olduğu artık genel kabul gören bir bilgidir. İnsana yapılan yatırımlar içerisinde de en kazançlı yatırım okul öncesi eğitime yapılan yatırımdır. Çünkü insanlar hayatları boyunca öğrendiklerinin % 75' ini 0-6 yaş döneminde öğrenirler.

Anaokulumuzun açılmasının dört temel hedefi vardır. Bunlar Türkiye'deki en iyi eğitim fakültelerinden bir tanesi olduğunu KPSS sınavındaki başarı sıralaması ve benzeri birçok veri ile kendisini gösteren Eğitim Fakültesi öğrencilerinin bir bölümü, teorik olarak aldıkları eğitime ek olarak bundan sonra uygulamalı eğitimden de en üst derecede yararlanacaklardır. Her geçen gün büyüyen Üniversitemizin akademik ve idari personelinin çocukları akademik bir eğitimden geçme fırsatını yakalayacaklardır. Anaokulumuz, Üniversitemiz öğretim elemanlarının araştırmaları için doğal bir laboratuvar ortamı olacaktır. Anaokulumuzda geliştirilecek çeşitli program ve yaklaşımların başta Kastamonu ve çevresindeki okul öncesi eğitim kurumları olmak üzere, bütün bilim dünyasına eğitim uygulamaları konusunda referanslar sağlayacağı kanısındayız” dedi.

Yaptığı konuşmada anaokullarının çok önemli olduğunun altını çizen Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket TÖR: “Hafızalarımız çok küçük yaşta şekilleniyor. Küçük çocukların ilk dostlukları kurdukları, ilk becerilerini kazandıkları, güzel eğilimlerin ortaya çıktığı önemli yerlerin anaokulları olduğunu görüyoruz. Hem eğitimciler hem de psikologlar çocukların evde bir bakıcıyla kalarak yetişmesinin son derece kısır olduğunu bizlere anlatmaktadırlar. Anaokulları birde eşitlik konusunda durumu müsait olamayan ailelerin çocuklarına da aynı eğitimi sunmasıyla önemli bir yere sahiptir. Açılan okulumuz öğrencilerimiz için de çok önemlidir. Onlar da çocukları gözlemleyecekler ve teorik bilgilerini pratiğe geçirebilecekler.” dedi.

Çocuk ve çocukluk döneminin, kültürümüzde geçmişten bugüne önemli kavramlar olarak görüldüğünü ve toplumumuzda çocuğun, her daim ailenin en önemli üyesi olduğunu vurgulayan Rektörümüz AYDIN konuşmasında: “İnsan hayatının ayrılmaz bir parçası olan eğitim, hiçbir zaman yeterli görülmemiş, eğitim gören de, eğitim veren de hatta eğitimi planlayan da daima yetersizlikten yakına gelmiştir. İyi bir eğitimin, nitelikli insanı; nitelikli insanın, verimliliği; verimliliğin de gelişmişlik düzeyini artırdığı bilinmektedir. Eğitimin, insanın bireysel ve toplumsal kimliğinin oluşumunda, sosyal ve ekonomik hayatın şekillenmesinde birinci derecede önemli oluşundan dolayı, tarih boyunca değişik etkilerle yapılanması ve insanlığın gelişme süreci ile olan yakın ilişkisi her zaman konuyu canlı tutmakta etkili olmuştur.

Bizler Kastamonu Üniversitesi olarak gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmenin gayreti içerisinde olduk, bundan sonra da olacağız. Anaokulumuzu, gelecekte kurulmasını düşündüğümüz okulların ilki olması dolayısıyla önemsiyoruz. İnşallah kurmayı planladığımız vakıf çalışmalarından sonra Kastamonu Üniversitesi ileride ilkokul, ortaokul ve lise kurma yeterliliğinde olacaktır.” dedi.

Vali BEKTAŞ konuşmasında: “Üniversitemiz açısından önemli bir başlangıçta bir aradayız. Üniversitemizin yolunda devam ettiğini görmekten duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyorum. Kastamonu’nun üniversiteli bir şehir olmanın avantajlarını kullanması gerekiyor. Önümüzde bize rehberlik edecek bir üniversite bulunması lazım. Umarız Anaokulundan, yüksekokuluna, ilkokuluna, sanayiye, ticarete, turizme kadar Üniversitemiz bu fonksiyonu eksiksiz yerine getirir. Şehrimiz de üniversiteden beklentisini burada karşılamış olur.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Anaokulumuzu tanıtan sinevizyon gösterisi ve Anaokulu öğrencileri tarafından müzikli gösteri sergilendi.

Programın son bölümünde Eğitim Fakültesi Kampüsü’nde bulunan Uygulama Anaokulu binasının açılışı yapıldı. Davetliler tarafından Anaokulu gezilerek tören son buldu.