Üniversitemiz Orman Fakültesi tarafından 26 Mart Salı günü Ormancılık Haftası kapsamında etkinlik düzenlendi.

Merkezi Kafeterya Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN, Belediye Başkan V. Bahri YAVUZ, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN, Prof. Dr. Temel SARIYILDIZ ve Prof. Dr. Sezgin AYAN, Orman Bölge Müdürü Ali ŞAHİN, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN, fakülte dekanlarımız, yüksekokul müdürlerimiz, öğretim elemanlarımız, idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasında Orman Fakültemizi tanıtan Rektör Yardımcımız ve Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Temel SARIYILDIZ, Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanlığı, Üniversitemiz, Bartın Üniversitesi, Zonguldak ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlükleri, Bartın ve Kastamonu illerinin Belediyeleri ile Milli Eğitim Müdürlüklerinin işbirliği ile düzenlenen etkinliğin iki bölümden oluştuğunu ve programın ilk bölümünde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzden gelen yaklaşık 50 öğrenciye Orman Fakültesinin bölümleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verildiğini söyledi.

SARIYILDIZ konuşmasının devamında “Fakültemiz, Ülkemizin sahip olduğu orman alanlarının korunmasında ve geliştirilmesinde, ekonomik ve sosyal gelişmelere paralel olarak değerlendirilmesinde, ihtiyaç duyulan insan gücünün, en kaliteli düzeyde yetiştirilmesini hedef edinmiştir. Öğrencilerimiz için Kastamonu ili doğal bir laboratuvar durumundadır. Bu doğal ortamda farklı orman ekosistemlerini görmek ve tanımak mümkündür. Fakültemiz öğrencilerimize, eğitim öğretimde teorinin yanında uygulama imkanlarından da azami ölçüde yararlanması için her türlü gayreti göstermeye çalışmaktadır. Şu anda inşaatı süren ve 2014 yılı yazında tamamlanması planlanan Kastamonu Üniversitesi Merkezi Laboratuvarı ile uygulamalarımız daha da güçlenecektir. Merkezi Kütüphanemizin de tamamlanması ile öğrencilerimiz farklı kaynaklardan daha iyi faydalanma imkanı bulacaklardır.” dedi.

Orman Bölge Müdürü Ali ŞAHİN de yaptığı konuşmada Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nü tanıtarak Kastamonu’nun ormancılıkta önemli bir şehir olduğunu vurguladı. Ağaç hastalıklarından kestane dal kanserine de değinen ŞAHİN: “Kestane Dal Kanseri dünyada olduğu gibi bölgemizde de yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bu konuda önümüzdeki günlerde ilk kez Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğümüzle birlikte Bolu’da kurulan Kestane Dal Kanseri Projesi Laboratuvarı’nda çalışmalar yürüteceğiz. “Okullar Hayat Bulsun” projesi kapsamında 70 okulumuzun bahçesine fidan diktik. Talep olması halinde bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. “ dedi.

Ormanların kolay kazanılmadığı belirten Rektörümüz AYDIN bugün itibariyle ormanlarımızın durumunun daha iyi olduğunu ifade etti. AYDIN: “Ormanlarımız nefes demek, hayat demektir. Ormancılarda mecazi olarak hayat veren demektir. Orman Bölge Müdürümüz ŞAHİN Kastamonu ormanlarının tabii laboratuvar olduğunu söyledi. Bizler de bu laboratuvarın küçük bir kısmını istemiştik. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız inşallah orayı Üniversitemize tahsis ettiği zaman laboratuvardan daha iyi yararlanabiliriz.

Ormanlarımız kolay kazanılmıyor. Bozmak ve yıkmak çok kolaydır. Geçmişte ormanlarımızın hızlı bir şekilde kaybettiğimiz ortadadır. Bugün itibariyle önceki yıllara göre çok daha iyi durumdayız. İnşallah daha da iyi durumda olacağız. Ormanlarımız nefes demektir, hayat demektir. Bunu kaybetmek doğru bir şey değil. Dünyayı kirletenler ve yok edenler arasında biz yokuz. Çoğunlukla sanayinin öncülüğünü yapanlar dünyayı mahvediyorlar. Bizler o rolün içerisinde yokuz. Ormanlarımızı korumakta kendimize düşen görevi yerine getirmeliyiz.” dedi.

Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanlığı olarak Kastamonu ve Bartın’da farklı bir etkinlik yapmaya karar verdiklerini belirten Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN bu etkinlik sayesinde ormanların önemine bir kez daha dikkat çekmek istediklerini ifade etti. KAYGIN: “Yaptığımız bu etkinliğin daha fazla çevrelere ulaşmasını sağlamak ve etkili hale gelmesi için dokuz farklı kurumla iş birliği protokolü hazırladık.” dedi. Konuşmasının sonunda Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanlığı olarak geçen yıldan bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Etkinliğin son bölümünde ise Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. KAYGIN tarafından “ Dünya Ormancılık Günü Perspektifinden 5531 Sayılı Kanun ve Orman Mühendisleri” konferansı verildi.

Konferansın sonunda Rektörümüz AYDIN ve Orman Fakültesi Dekanı SARIYILDIZ, Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanı KAYGIN’a ve Orman Bölge Müdürü ŞAHİN’e plaket ve çiçek takdiminde bulundu. Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanlığı tarafından Rektörümüz AYDIN’a, Belediye Başkan V. YAVUZ’a Orman Fakültesi Dekanımız SARIYILDIZ’a, Orman Mühendisleri Odası Kastamonu İl Temsilcisi SIVACIOĞLU’na ve Orman Mühendisleri Odası Fakülte Temsilcisi ENEZ’e plaketleri verildi.