Üniversitemizde 13 Mart Çarşamba günü Elektronik Bilgi Kaynaklarının Kullanımı ve Tanıtımı Toplantısı düzenlendi.

Merkezi Kafeterya Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Seyit AYDIN, Vali Yardımcısı Atilla KANTAY, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet ÇAĞILCI, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN, Akdeniz Üniversitesi Merkez Kütüphane Görme Engeliler Koordinatörü Sarper ARIKAN, Akdeniz Üniversitesi Engelli Öğrenci Destek Birimi Sorumlusu Fatma ÜNLÜSAYIN, öğretim elemanları, idari personel, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ertuğrul KABA elektronik veri kaynaklarının kullanıcıların hizmetine sunulduğunu ve kütüphanelerin mistik havasının artık sanal ortama taşındığını belirtti. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı olarak yaptıkları projeler hakkında bilgi veren KABA, Üniversitemizin ve kütüphanenin ihtiyacı olan konulara yönelik önemli çözümler ürettiklerini belirttiği konuşmasında; “Yeni oluşturduğumuz Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesinin web sayfası kullanıcı dostu bir web sayfasıdır. Diğer web sayfalarından farklı olarak engelsiz web sayfası düzenledik. Görme engelli arkadaşlarımız için özel bir programla web sayfamızı sorunsuz bir şekilde kullanabilmektedirler. Ayrıca bu kullanıcılarımız kütüphanemizde anlık kitap okuyabileceklerdir. Kütüphane otomasyon sistemimizi düzenledik ve veri tabanlarına büyük yatırımlar yaptık. Üniversitemiz mensupları oluşturduğu makale çalışmalarını yayınlayabileceğini ve yayınlanan makalelerden yararlanabileceği açık arşiv sistemi oluşturduk. Bu şekilde kendi havuzumuzu oluşturacağız. Bu konuda akademisyenlerimizin desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.

Yaptığı konuşmada sadece bireysel değil toplumsal hizmet vermenin önemi üzerinde duran Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN: “Engelsiz üniversite hayalimiz var. Geçen yıl üç Avrupa Birliği Projesini gündeme aldık ve bu yıl içerisinde aktive etmeye çalışacağız. Biz Kastamonu Üniversitesi olarak engelsiz üniversiteyi nasıl hayata geçirebileceğimizin fikri alt yapısını geçen sene oluşturduk. Yapılan bu işler takdire şayan işlerdir. Rektörümüz Üniversitemizi ileriye taşıma noktasında her alanda engin gayret ve desteklerini esirgemiyorlar.” dedi. ÖZKAN konuşmasının sonunda zihinlerdeki engellerin kalkmasının gerektiğini ve şehirlerimizi imar ederken engelli vatandaşlarımızı da düşünerek hareket etmemiz gerektiğini vurguladı.

Üniversitemiz Kütüphanesinin araştırıcılar için çok iyi bir seviyeye ulaştığını belirten Rektörümüz AYDIN: “Kütüphanemizin bugünkü geldiği nokta itibariyle bizler çok memnunuz. Akdeniz Üniversitesi ile beraber Engel Tanımayan Üniversite Kütüphanesi çalışmasında son noktaya geldik.

Kütüphanemizin gelişmesi ve geliştirilmesi için her türlü katkı kabul edilecektir. Daha iyisi yapılmaya çalışılacaktır. Bilgiyi herkese açmak istiyoruz. Bizler Üniversite olarak hiçbir şeyimizi esirgemeyeceğiz. O yüzden bütün arkadaşlarımız bütün çalışmalarını burada hizmete sunsunlar. Bizim bütün vazifemiz hizmet etmektir.  Bugünkü çalışma inşallah hepinize faydalı olacaktır ve yeni ufuklar açacaktır.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından toplantının I. Oturumunda Akdeniz Üniversitesi Merkez Kütüphane Görme Engeliler Koordinatörü Sarper ARIKAN “Görme Engeliler İçin Yardımcı Teknolojiler ve e-kütüphane Hizmetleri”ni, Üniversitemiz Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü Koordinatör Yardımcısı Mehmet ÜNEŞ de “Akdeniz Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi Arasında Yapılacak Olan Engelsiz Kütüphane Platformu ve Platform Kullanımı”nı anlattı.

Programın II. Oturumunda ise EBSCO Türkiye ve Arnavutluk Satış Temsilcisi Mehmet Can SOYULMAZ EBSCO Discovery Services (EDS) Ara yüzünün Kullanımı ve EBSCO e-book Veri tabanı Hakkında Kullanma Yöntemlerini, Proquest Bölge Satış Müdürü Emre SEZER Ebrary Academic Collection Kullanımı ve ProQuest Dissertations and Thesis Full Text’in Tanıtımı ve Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş. Satış Temsilcisi Mehmet Fatih KARAGÜLLE de ,:enago Hakkında Bilgilendirme, Web of Science Atıf İndeksinin Kullanımı ve Leisure Tourism Veri Tabanının Tanıtımı hakkında konuştu.