Üniversitemizin Güneydoğu Asya ziyaret programının ilk ayağı, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit AYDIN, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN ve Prof. Dr. Sezgin AYAN tarafından Malezya’ya düzenlendi. Malezya’da ilk resmi faaliyet olarak Malezya Türk Büyükelçiliği ziyaret edildi. Kastamonu-Araçlı Büyükelçi Serap ATAAY ile 16 Ocak 2013 tarihinde görüşme gerçekleştirildi.

Malezya’nın Başkenti Kuala Lumpur’daki Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi ile lisans tamamlama, öğretim üyesi ve öğrenci değişimlerini kapsayan geniş yelpazeli protokol imzalandı. 17 Ocak 2013 tarihinde düzenlenen imza törenine Üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. AYDIN, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. ÖZKAN ve Prof. Dr. AYAN, Uluslararası İslam Üniversitesi adına Rektör Prof. Dato‘ Sri Dr. Zaleha KAMARUDIN, Rektör Yardımcıları, Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı Doç. Dr. Serdar DEMİREL yanında Malezya Türk Büyükelçisi Serap ATAAY da katıldı.

Büyükelçi ATAAY, aynı gün Üniversitemiz Heyeti onuruna Türk Büyükelçiliği rezidansında akşam yemeği verdi. Yemeğe, Malezya Teknoloji Üniversitesinden Doç. Dr. Nurullah KURT ve Uluslararası Malezya İslam Üniversitesinden Doç. Dr. Saim KAYADİBİ de katıldı.

Endonezya Ziyareti

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit AYDIN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sezgin AYAN ve Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN’dan oluşan Üniversitemiz heyeti, Güneydoğu Asya ziyaret programının ikinci ayağında 19-23 Ocak 2013 tarihleri arasında Endonezya’ya program düzenledi.

Programın ilk gününde Jakarta’daki Karizma Bangsa Global Eğitim Koleji’ni ziyaret eden heyetimize Kolej Müdürü Ahmet ÇETİN ve okul yetkilileri okulun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Heyetimize Endonezya İslam Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Ali UYSAL ve Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği Başkanı (PASİAD) Cemalettin AYDOĞAN refakat etti.

Endonezya’nın başkenti Jakarta’daki programda; üniversiteler ile yapılacak görüşmeler öncesinde Türkiye Büyükelçisi Zekeriya AKÇAM ile Türkiye ve Endonezya’nın araştırma ve yükseköğretimi ile olası ortak çalışmalar üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

Endonezya’daki ilk yükseköğretim birimi ile olan toplantı; Bogor şehrindeki Bogor Ziraat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Herry SHARDİYANTO ve Rektör Yardımcısı ile yapıldı. Görüşmede Üniversitemiz ile Bogor Ziraat Üniversitesi arasında daha önce imzalanmış olan protokolün Orman ve Su Ürünleri alanlarında öncelikle derinleştirilebileceği, karşılıklı olarak uzmanların bu alanlarda ortak çalışmalar yapması ve akademisyen-öğrenci değişim hareketliliği konusunda fikir birliğine varıldı.

Endonezya programının devamında ise Bandung şehrindeki Endonezya Eğitim Üniversitesi ile görüşüldü. Görüşmede; Üniversitemiz heyeti yanı sıra PASİAD Başkanı Cemalettin AYDOĞAN ve Bandung’taki Pribadi Türk Koleji Müdürü PAŞA yer aldı. Özellikle Eğitim Bilimleri alanındaki köklü bir kuruluş olan ve Endonezya’nın en seçkin üniversitelerinin başında yer alan Endonezya Eğitim Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Sunaryo KARTADİNATA, Rektör Yrd. Prof. Dr. FURGON ve İngilizce Eğitim Bölümünden Sri HARTO toplantıya katıldı. Toplantıda özellikle Eğitim Fakültesi bünyesinde birçok bilim dalları arasında ortak çalışmaların bir an evvel başlanılmasına karar verildi.

Görüşme sırasında ayrıca Endonezya Eğitim Üniversitesinin Afganistan ve bölgedeki diğer ülkelerdeki engellilere yönelik eğitim projeleri deneyimlerinin de paylaşılabileceği üzerinde duruldu.

Programın son görüşmesi ise dünya üniversiteler sıralamasında ilk 100’e giren ve birçok bölümü uluslararası bağımsız kuruluşlarca akredite edilmiş Bandung Teknoloji Üniversitesi yetkilileri ile yapıldı. Görüşmede; Bandung Teknoloji Üniversitesi adına Rektör Yrd. Prof. Dr. Ir. Kadarsah SURYADİ, Rektör Yrd. Prof. Dr. Hasanuddin Z. ABİDİN, Hayat Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Tati Suryati SYAMSUDİN, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Daryono Hadi TJAHJONO ve Dış İlişkiler yetkilileri yer aldı. Görüşmede; Eczacılık Fakültesi bünyesindeki Spor Bilimleri Araştırmaları Grubu ile Hayat Bilimleri bünyesindeki Orman Mühendisliği Bölümleri arasında ortak araştırma çalışmalarına yoğunluk verilebileceği belirtildi.