Üniversitemiz, Kastamonu Belediyesi, İlim Yayma Cemiyeti ve Risale Akademi’nin birlikte düzenlediği Kastamonu Lahikası Sempozyumu 17 Nisan 2015 Cuma günü başladı.

3 Mart Konferans Salonu’nda yapılan 17-19 Nisan arasında devam edecek olan sempozyum açılışına Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şube Başkanı Fatih Köse, Bediüzzaman Said Nursi’nin talebeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum Kuran-ı Kerim tilaveti, açış dersi ve tanıtım filmi gösterimi ile başladı. 17-19 Nisan 2015 tarihleri arasında devam yapılacak sempozyumun Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün “Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzzaman’ın Kastamonu Hayatı” adlı açılış konferansıyla başladı.

Sempozyumun açılış konuşmalarını İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şube Başkanı Fatih Köse, Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek, Bediüzzaman Said Nursi’nin talebeleri Mehmet Fırıncı, Said Özdemir ve Abdullah Yeğin, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ve Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş Yaptı.

Açılış konuşmasında sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Aydın, “Üniversiteler, cemiyet meselelerine ilmi çözümler sunan, kültürel mirasına katkıda bulunan müesseselerdir. Meselelere milli ve milletlerarası bir bakış açısı getirmek, milli ve milletlerarası konulara bölgenin şartlarını ve değerlerini hesap ederek bakmak, yine üniversitenin vazifeleri arasındadır. Bugün açılışını yaptığımız sempozyum da bu düşünceyle ortaya çıktı. Dönemin alimleri tarafından zamanın eşsiziBediüzzaman olarak adlandırılan Üstad Bediüzzaman Said Nursî, Eskişehir hapsinden çıktıktan sonra, 1936 Mart ayında Kastamonu Vilâyetine nefyedilmiştir. Uzun bir müddet polis karakolunda ikamete mecbur edildikten sonra, karakolun tam karşısında, dâimî bir tarassud altında olan bir eve yerleştirilmiştir. Orada, sekiz sene ağır bir istibdad ve göz hapsi altında bir sürgün hayatı geçirmiştir. Fakat o, katiyyen boş durmamış, neşr-i envar-ı Kur'aniyeye gizli olarak devam etmiştir. Bilhassa İnebolu'da çok fedakâr ve faal talebeler yetiştirmiştir. Üstad Bediüzzaman Said Nursî Kastamonu'da ikamet ettiği 1936-1943 seneleri arasında, Kur'ân nurlarına doğru pervaneler gibi koşan Çaycı Emin, Mehmed Feyzi, Sadık Bey, Hilmi Bey, Araçlı Abdullah Yeğin, Hüseyin Remzi Sönmezgil gibi isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz hakikat kahramanlarını ve iman irfan yolcularını yetiştirmiştir. Aynen Isparta talebeleri gibi, şevkle Risale-i Nur'u yazmaya ve etrafa perde altında neşretmeye başlamışlardır. Karadeniz havalisinde de, Risale-i Nur eserleri böylece büyük bir rağbet görmeye başlamıştır.

Üstad’ın Kastamonu mekanları verimli mekanlardır, çilesi bol olduğu kadar eseri de boldur. Mardin, Van, Bitlis, İstanbul mekanları hem yetişme hem telif yıllarıdır, ama verimlilikle Barla ile birlikte Kastamonu, Eskişehir, Denizli daha verimli mekanlardır. Büyük eserler buralarda meydana çıkmıştır. Şualar isimli eserin üçten dokuza uzanan Şualarının bir kısmı, özellikle de Ayet-ü l Kübra, burada yazılmıştır. İşte bugün burada hayatından kısaca bahsetmeye çalıştığım Üstadın Kastamonu’da neşrettiği Kastamonu Lahikası her yönüyle 3 gün süresince ele alınacaktır. Ülkemizin değişik üniversite ve vilayetlerinden gelen ilim adamları konuyu enine boyuna tartışacaklardır.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Gündüz Aksoy’un oturum başkanlığını yaptığı “Kastamonu Lahikası’na Bakış” konulu 1. Oturum yapıldı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Sambur, Uzman-Araştırmacı İsmail Yazıcı, Araştırmacı-Yazar Safa Mürsel, Eğitimci Yazar Öner Ergenç’in konuşmacı olduğu oturum sonunda müzakere yapıldı.

Sempozyum açılış konuşmalarından sonra hediye takdimleri yapıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’a hediyesini Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Mehmet Fırıncı takdim ederken, Rektörümüz Aydın da Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’e günün anısı ve sempozyuma verdiği destekten dolayı hediye takdim etmesiyle sempozyumun ilk günü sona erdi.

3 gün sürecek olan sempozyumun ikinci günü olan 18 Nisan Cumartesi günü; Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Ören’in Oturum başkanlığını yaptığı “İman ve Marifetullah”, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kasım Yenigün’ün oturum başkanlığını yaptığı “Marifetullah Olarak Ayetül Kübra”, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Gür’ün oturum başkanlığını yaptığı “Kastamonu Lahikası Perspektifinde Siyasi ve Sosyal Olaylara Bakış”, Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Aktaş’ın oturum başkanlığını yaptığı “Mektup Tahlilleri-1”, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Yargıcı’nın Oturum Başkanlığını yaptığı “İman ve Kuran’daki Hikmetler”, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Baltacı’nın oturum başkanlığını yaptığı “Mektup Tahlilleri-2”, Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı “Kastamonu’nun Manevi Şahsiyetleri, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Osman Özkul’un oturum başkanlığını yaptığı “Mektup Tahlilleri-3” konulu oturumlar yapıldı.

Sempozyumun son gününde ise Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Pala’nın oturum başkanlığını yaptığı “Risale-i Nur ve İletişim”, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İplikçioğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı “Kastamonu Lahikası’nda Sosyolojik Yaklaşımlar” konulu oturumlar yapılacak. Sempozyumun değerlendirme ve sonuç bildirisinde Kapanış dersini Haşim Gayberi verdi.

Farklı salonlarda toplam 14 oturumun yapılacağı ve 15 poster sunumun da yer aldığı sempozyum 19 Nisan 2015 Pazar günü saat 13.30’da başlayacak Kastamonu gezisi ile sona erdi.