Kastamonu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği ‘Şehir Kimliği’ çalıştayının tanıtım toplantısı Kastamonu Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda yapıldı.

Protokol konuşmalarında Kastamonu’nun şehir kimliği kazanmasının önemine, şehrin kültürel, tarihi, turistik ve coğrafi özellikleri vurgulanırken bu özelliklerin ön plana çıkarılarak daha iyi şekilde kullanılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, yaptığı konuşmada öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde böyle bir çalıştayın düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu paylaşarak Kastamonu için bir şeyler yapma arzusuyla toplanan katılımcılara teşekkür etti.
Konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Üniversiteler, cemiyet meselelerine ilmi çözümler sunan, kültürel mirasına katkıda bulunan müesseselerdir. Bu yönüyle mahalli meselelerin ve konuların ilmi olarak ele alındığı, tartışıldığı yerlerdir. Meselelere milli ve milletlerarası bir bakış açısı getirmek, milli ve milletlerarası konulara bölgenin şartlarını ve değerlerini hesap ederek bakmak, yine üniversitenin vazifeleri arasındadır. Ayrıca üniversiteler şehir hayatına, beşeri münasebetlerin gelişimine ve insan davranışları üzerine katkı sağlayan önemli unsurlardan biridir. Şehir hayatına talebe ve çalışanlarıyla bir hareketlilik ve canlılık katarak, sosyal, kültürel ve ekonomik katkılar sağlar.

Kastamonu Üniversitesi kurulduğu 2006 yılından beri hatta bağımsız üniversite olmadan öncede bazı fakülte ve yüksekokullarıyla şehirle bütünleşmiş bir şekilde çalışmaktadır. 2011 yılında göreve başladığımızda Kastamonu caddelerinde çekik gözlü, kızıl saçlı, Afrikalı öğrenciler gezecek demiştik. Çok şükür bunu başardık. Üniversitemizde 33 farklı ülkeden 1000’e yakın milletlerarası talebemiz var. Bunların bir kısmı mastır ve doktora öğrencisidir. Milletlerarası talebeler sayesinde Kastamonu’yu dünyaya tanıtmış ve dünyaya elaman yetiştirmiş oluyoruz. Talebelerimiz mezun olduklarında Kastamonu’nun birer kültür elçisi olacaklardır. Bir tabiat, tarih ve kültür şehri olan Kastamonu’yu kendi memleketlerinde de tanıtacaklardır. Üniversite olarak düzenlendiğimiz sempozyumlarla milletlerarası akademisyenleri de şehrimizde ağırlıyoruz. Kastamonu tarihiyle ilgili Milletlerarası Malazgirt’ten Osmanlıya Selçuklu Sempozyumunu yaptık. 2012 ve 2014 yıllarında Milletlerarası Şeyh Şaban-ı Veli Değerler sempozyumunu düzenledik. Bu faaliyetlerle Kastamonu’nun tanıtılması, dini ve kültürel özelliklerinin ön plana çıkarılmasını sağlamaya katkı verdik. Ayrıca 19-21 Kasım 2015 tarihleri arasında Kazakistan ve Kırgızistan üniversiteleriyle müşterek Milletlerarası Türk Dünyası Turizm Sempozyumunu Kastamonu’da düzenleyeceğiz. Üniversiteler şehrin lokomotifleri olmalıdırlar.

Bu şuurla Kastamonu’nun şehir kimliği kazanmasında Üniversitemiz mühim faaliyetlere imza atmıştır. Faaliyetlere bakıldığında şehrin kalkınması ve gelişmesi için ekonomi, tarih, din, turizm, eğitim, kültür, kamu-sanayi-üniversite işbirliği, teknopark, ahşap gibi alanlarda çalışmalara öncülük yapmaya, katkı sağlamaya çalıştık. Mesela Kastamonu turizminin gelişmesi için başta Valilik ve Belediye olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşuyla işbirliği yaparak faaliyetler düzenledik. Sürekli Eğitim Merkezimizde Kastamonu halkına ve öğrencilere yönelik yabancı dil, fotoğrafçılık, kariyer geliştirme kursları ve seminerleri düzenledik. Gençlik Kariyer Merkezimizin projeleriyle Kastamonu gençliğinin eğitilmesi ve iyi örneklere yönlendirilmesi adına önemli işlere imza attık. Kötü alışkanlıkları olan birçok gencimizin rehabilite olmasını ve istihdam edilmesini sağladık. Üniversitemizde yaptığımız bütün faaliyetlerimize Kastamonu halkını davet ettik. Sağ olsunlar faaliyetlerimize iştirak üst seviyede devam ediyor. Son olarak düzenlediğimiz Nevruz Bayramı faaliyetimizi Cumhuriyet Meydanından başlattık. 33 farklı ülkeden talebelerimizin, akademisyenlerimizin ve Kastamonuluların katımıyla güzel bir bayram coşkusu yaşadık. Her zaman söylediğimiz gibi Kastamonu için her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bakanlığımızın bu çalışmasıyla şehir kimliği ve çevre bilincinin oluşması ve mekânla alakalı planlamanın daha güzel yapılması adına mühim kararların alınacağını, hem ülkemize hem şehrimize müsbet katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”
Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Danışmanı İbrahim Acar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sempozyum ve Çalıştaylar Heyeti Üyesi Zekeriya Erdim ve Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ile Doç. Dr. Ayfer Gedikli, Kastamonu Şehir Kimliği çalıştayı hakkında bilgiler vererek, katılımcıların sorularını cevapladılar.
Tanıtım toplantısına Üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, akademik ve idari birim yöneticilerimiz, Turizm, Fen-Edebiyat, Mühendislik-Mimarlık ve Orman fakültelerinden öğretim üyelerimiz ve Üniversitemiz öğrencileri katıldı.