Üniversitemiz Sudan’ın Başkenti Hartum’da 12-14 Ocak 2015 tarihleri arasında düzenlenen Sudan-Türk Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı'na katıldı. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Atalar ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Saim Ateş katıldı.

Sudan-Türk Üniversiteleri İşbirliği Forumu’nda iki ülke üniversitelerinin temsilcileri Dostluk Uluslararası Kongre Salonu'nda bir araya geldi. Ayrıca forumda açılan standlarda Sudanlı öğrencilere Üniversitemizin tanıtımı yapıldı. Türkiye'den 20 üniversitenin, Sudan'dan 30 üniversitenin katıldığı forumda Üniversitemiz Sudan’da bulunan 12 farklı üniversite ile anlaşma imzaladı.

Üniversitemiz ile Al Neelain University, Internetional University of Afrika, Al Mughtaribeen University, National University Sudan, Geneina University, Al Zaim Al Azhari University, Sudan University of Science and Technology, Blue Nile University, Masreq University, Kur’an-ı Kerim ve İslami İlimler Üniversitesi arasında hem Mevlana değişim programı hem de akademik ve teknik işbirliğini kapsayan ikili protokoller imzalandı. Ayrıca West Kordufan University ile Mevlana, University of Nyala ile ikili protokol imzalandı. Protokol imzalanmasının ardından Rektörümüz Aydın, Sudan Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Sümeyye Ebu Kashawa’a Üniversitemizin plaketini takdim etti.

Forum sırasında Sudan’da yayın yapan yerel basın Rektörümüz Aydın ile mülakat yaptı. Mülakatta Aydın “Sudan’a selamlarımızı hürmetlerimizi bildirmek istiyoruz. Üç gündür Sudan’ın başkenti Hartum’dayız. Yükseköğretimde Türk Sudan iş birliğini geliştirmek üzere düzenlenen foruma iştirak ettik. Bu forumda şunu gördük ki sağ olsunlar Sudanlı kardeşlerimiz, Sudan Devleti en üst seviyede foruma iştirak ettiler ve bizlere yardımcı oldular. Ayrıca Türkiye’den gelen üniversitelerimiz 3 gün boyunca şu ana kadar Sudan üniversiteleri ile iki yüz civarında ikili iş birliği anlaşmaları imzaladı. Biz de Kastamonu Üniversitesi olarak Sudan’daki on beşe yakın üniversite ile anlaşma imzaladık. Bu forumun ve eğitim fuarının düzenlenmesi ve bizleri bir araya getirme Çankırı Karatekin Üniversitemizin katkısıyla oldu. Başta Rektörümüz olmak üzere Karatekin Üniversitemize de teşekkür ediyoruz.” dedi.

Foruma onur konuğu olarak katılan Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Abdurrahman Türkiye ile her zaman, her konuda iş birliğine hazır olduklarını dile getirdi. Konuşmasının devamında Abdurrahman "Gençleri eğitmek, toplumu kalkındırmanın en önemli yöntemidir. Eğitim önceliğimizdir. Türkiye ile Sudan üniversiteleri arasındaki iş birliği her iki ülkeye kuşkusuz fayda sağlayacaktır. Sudan, Türkiye için her zaman Afrika'ya açılan bir kapıdır. Türkiye bizim için önemli ve kardeş bir ülkedir" dedi.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın ise, Türkiye'nin Sudan'ı her zaman kardeş olarak gördüğünü belirterek iki ülke arasında birçok alanda olduğu gibi eğitimdeki iş birliğinin de önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın verdiği yemekte Rektörümüz Prof. Dr. Aydın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Abdurrahman’a ve Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın’a Üniversitemiz plaketini takdim etti.