Üniversitemizin ev sahipliğini yaptığı 13-14 Kasım 2014 tarihleri arasında 12. Engelsiz Üniversiteler Bölge Çalıştayı 21 farklı üniversitenin temsilcilerinin katılımıyla 3 Mart Konferans Salonunda yapıldı.

Açılışa Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Kastamonu Belediyesi meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitelerin engelsiz üniversite birim temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Açılış konuşmalarında Üniversitemiz Engelsiz Üniversite Koordinatör Yardımcısı Mehmet Üneş, Engelsiz Üniversiteler Bölge Çalıştayı’nın 12.sinin Üniversitemizde yapılmasının mutluluğunu yaşadığını belirterek başta Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın olmak üzere üniversite çalışanlarına verdikleri destek ve katkıdan dolayı teşekkür etti. Engelsiz bir üniversiteyi hep birlikte yapabileceklerini vurgulayarak bu konuda yapılması gereken her şeyi yapacaklarını ifade etti.

Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğünden sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Rafet Özkan da konuşmasında böyle bir organizasyona ev sahipliği yapıyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek engelliler konusunda herkesin kendine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Vermiş olduğu örneklerle konuya farklı açılardan değerlendiren Özkan, “Alışveriş merkezlerinde engelliler için ayrılan park yerlerine engelsiz vatandaşların park etmektedir. Buna benzer durumların önlenmesi için yöneticilerin ve basının desteğiyle bilinç oluşturulabilir.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın konuşmasında Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen başta Mehmet Üneş olmak üzere üniversite çalışanlarına teşekkür ederek engelsiz üniversiteler konusunda her şeyi yapabileceklerini ifade etti. Ayrıca engeliler için üniversitemizde yapılan çalışmalardan bahseden Rektörümüz “1,5 yıl kadar önce hizmete giren “Engelsiz Kütüphane” projemiz son derece başarılı oldu. Bunun yanı sıra, Su Sporları, Su ve Su Altı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından başlatılan ve sosyal sorumluluk projesi olarak devam eden “Engelsiz Çevre Su Altı Dalışı” faaliyetlerimiz ile engelli kardeşlerimize gerekli imkânlar sağlandığında neler yapabileceklerine de şahit oluyoruz. Sizlere bir müjde daha vermek istiyorum: Akdeniz Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz “Engelsiz Kampüs Projesi” kapsamında yakın zamanda “Engelsiz Navigasyon Uygulaması’nın çalışmalarını başlatacak ve en kısa zamanda tamamlanarak bu projenin de hayata geçirilmesini sağlayacağız. Çalışmalar neticelendiğinde, “Engelsiz Üniversite Projesi” ile ilgilenen diğer üniversiteler ile bu konudaki tecrübelerimizi paylaşmaya her daim hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu vesileyle, 12. Engelsiz Üniversiteler Bölge Çalıştayının verimli geçmesini temenni ediyor, bu çalıştaydan çıkacak neticelerin engelli kardeşlerimizin daha iyi tahsil alması hususunda çok büyük katkı sağlayacağına inanıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Dumlupınar ve Necmettin Erbakan Üniversiteleri Engelsiz Üniversiteler Birimi temsilcileri çalıştaya desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’a plaket takdim ettiler. Rektörümüz Aydın ise birim temsilcilerine çalıştaya katkılarından ve katılımlarından dolayı hediye ve plaket takdim etti.

Çalıştay kapsamında Engelsiz üniversite yönergesinin hazırlanması, üniversitelerde bütünleştirme eğitimi ve öğretim elemanları bilgilendirme broşürünün hazırlanması gibi konular üzerinde çalışmalar yapılacaktır. Çalıştay sonunda hazırlanan Engelsiz üniversite yönergesi Yüksek Öğretim Kuruluna (YÖK’e) sunulacaktır. Öğretim elemanları bilgilendirme broşürünün de üniversite öğretim elamanlarının görüşlerine sunularak son halinin alınması sağlanacaktır.