Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın 9-10 Ekim tarihlerinde Kırgızistan’daki Mahmud Kaşgari Barskani Doğu Üniversitesi’nin 15. Kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında tertip ettiği “Mahmud Kaşgari’nin İslam Dünyasındaki Yeri” konulu sempozyuma katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasında “Mahmud Kaşgari Barskani Doğu Üniversitesi’nin 15. Kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen “Mahmud Kaşgari’nin İslam Dünyasındaki Yeri” konulu Sempozyuma katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Rektörümüz Aydın “Mahmud Kaşgari, Türkistan coğrafyası için son derece mühim bir dilbilimcidir. Kendisinin Araplara Türkçe öğretmek için hazırlamış olduğu ve Türkçenin bilinen en eski sözlüğü olan Divan-ı Lugati’t-Türk, Türkçe ile ilgili en kapsamlı dil eseri olması bakımından ayrı bir önemi haizdir. Mahmud Kaşgari, Türk yurtlarını adım adım gezerek derlediği sözcük, bilgi ve şiir örnekleriyle o dönemin Türk diline dair pek çok bilgiyi derlemiştir.” dedi.

Konuşmasının devamında Mahmut Kaşgari’nin Türk Dil Birliğinin sağlanması hususunda önemli katkılarda bulunduğuna da değinen Rektörümüz Aydın gelişmiş ve kudretli bir Türk Dünyası; müreffeh, huzurlu bir İslam Dünyası’na da öncülük edebilir. Gelişmiş, birlik içinde bir Türk Dünyası huzurlu bir dünya demektir. Bütün beraberlikler önce kardeşler arasında başlar ve yaygınlaşır. Bu sebeple kuvvetlerimizi birleştirmemiz, Büyük Mahmud Kaşgari’nin çizmiş olduğu yolu takip ederek planlarımızı beraber yapmamız gereklidir. Biz Kastamonu Üniversitesi olarak 5-12 Kasım 2014 tarihleri arasında Türk Dünyası Üniversiteler Arası Spor Oyunları düzenliyoruz. İnşallah Türk Dünyasındaki Üniversitelerimizi ve özellikle sizleri bekliyoruz. Soyu bir,  atası bir, dini bir, dili bir, tarihi bir, kültürü bir olan Aziz Milletin Mensupları, her ferdi birbirinin canı olan Büyük Milletin evlatları; ortak ve aydınlık geleceğimizin inşası yolunda bizler elimizden geleni yapmaya her daim hazırız.” dedi.

Sempozyum sonunda Mahmud Kaşgari Barskani Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Almaz İbraev Orozakunoviç tarafından Rektörümüz Aydın’a Üniversitenin kuruluşunun 15. Yılı Özel Ödülü verildi.