Kastamonu Üniversitesi ARAS isimli Su Ürünleri Fakültesi Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi’nin açılışı 19 Ağustos 2014 günü İnebolu Limanı’nda düzenlenen törenle yapıldı.

Açılışa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Garnizon vе Jandarma Bölgе Komutanı Alb. Faruk Bal, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ömer Atalar ve Prof. Dr. Sezgin Ayan, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Sıtkı Aras, tüm su ürünleri fakültelerinin böyle bir gemiye sahip olmayı hayal ettiğini ve böyle bir imkâna kavuşmanın mutluluğu içerisinde olduklarını ifade ederek, Bakan ve Rektörümüz başta olmak üzere,  açılışa katılan herkese teşekkürlerini iletti.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, konuşmasında Su Ürünleri Fakültesi’nin 1995 yılında kurulduğunu, fakat işlerliğini 2011 yılında sağladığını ve bu kısa süre içinde birçok başarıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, Germeçtepe Göleti’nde tesis edilen “Üretim, İç Su ve Deniz Balıkları Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin faaliyetleri ile Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Laboratuvarı’nda yapılan çalışmalardan bahsetti. Ayrıca Fakültede çalışmalarını yürüten Akademisyenlerimizin hâlihazırda mevcut 6 patent müracaatı olduğunu vurgulayan Rektör Aydın, böyle başarılı çalışmalar yaptıkları için başta Fakülte Dekanı olmak üzere bütün öğretim elemanlarına teşekkür etti. Rektör Aydın, konuşmasını, “Bugün açılışını yaptığımız Kastamonu Üniversitesi ARAS isimli Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi’nin bilimsel çalışmalarda akademisyenlerimiz ve talebelerimiz için çok büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. ARAS, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan hibe olarak alınmış olup, çok düşük bir maliyetle tadil edilmiş ve hizmete sokulmuştur. Gemiyi bize hibe eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker’e teşekkür ediyoruz. 32 metre uzunluğundaki ARAS, Karadeniz’deki en büyük yüzer araştırma istasyonu ve laboratuvar olması bakımından da bizim için ayrı bir gurur vesilesidir. İçerisinde rutin seyir ekipmanlarına ek olarak su kirliliği laboratuvarı, su ve sediment numunesi alma donanımı, dip görüntüleme sistemi, canlı balık nakil ünitesi bulunmaktadır. ARAS, bu donanımları sayesinde kirlilik, biyolojik çeşitlilik, avcılık ve popülasyon çalışmaları gibi birçok araştırma yapılmasına imkan tanımaktadır.” diyerek devam ettirdi.

Konuşmasında ayrıca Su Ürünleri mühendisliğinin meselelerine de değinen Rektörümüz Aydın, “Su Ürünleri mühendisliğinin ülke genelinde tanınması ve Su Ürünleri mühendislerinin istihdamına yönelik olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın son zamanlardaki çalışmalarından da memnuniyet duyuyoruz ve bu vesileyle Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Bu mesleğin tanınması ve meslektekilerin istihdamı, Su Ürünleri Fakültesi’ne hak ettiği prestij ile tercih edilebilirliği temin edecektir.” diyerek konuya dikkat çekti. Son olarak geminin Üniversitemize kazandırılmasında emeği geçen başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker olmak üzere tüm yetkililere teşekkür etti.

Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın ise yaptığı konuşmada, ülkemizin üç tarafının  denizlerle çevrili olduğunu ve bu potansiyelin bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğinin önemini belirtti. Bu konuda Su Ürünleri fakültelerine ve bilimsel araştırmalara önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Günaydın, açılışı yapılan ARAS’ın Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki Piri Reis gemisinden daha büyük olmasının önemini vurguladı.

Konuşmasında Türk halkının denizci değil, kara kavmi olduğunu, ancak sahillerinin bulunduğuna dikkati çekerek, Karadeniz'den, Marmara'dan, Ege'den, Akdeniz'den balıkçılık konusunda faydalanılması gerektiğini vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker, balıkçılığı geliştirilirken denizlerin korunması, ekolojik kaynakların iyi muhafaza edilmesi için itina gösterdiklerine işaret ederek, kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldıklarını anımsattı.

Protokol konuşmalarının ardından, Bakan Mehmet Mehdi Eker’e Kastamonu ve Üniversitemizle ilgili hediyeler takdim edildi. Açılış kurdelesinin kesilmesi sonrasında Kastamonu Üniversitesi ARAS ile kısa bir gezinti yapıldı.

Gezinti sonrasında verilen Açılış Kokteyli ile birlikte, tören sona erdi.