Cide İlçemize yaklaşık 13 km. mesafede bulunan Gideros Koyu’nda Cide Kaymakamlığı’na ait olan hizmet binasının kullanımı Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve Cide Kaymakamı Yüksel Kara’nın imzaladığı protokolle Üniversitemize verildi.

Toplantı esnasında Cide ve Gideros Koyu hakkında detaylı bilgi veren Cide Kaymakamı Yüksel Kara, “Gideros Koyu hem tarihi özelliği hem de Karadeniz’deki ender tabii koylardan biri olması hasebi ile çok kıymetlidir. İlçemiz açısından katkıları yadsınamayacak ehemmiyette olan Üniversitemizin, bu koyda bulunan hizmet binasını kullanarak çeşitli deniz araştırmaları yapacak olması, İlçemizin hem bilimsel manada farklı bir konuma gelmesini sağlayacak hem de deniz turizmi bakımından ilçemizi geliştirecektir.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, muhtelif ağaç türlerinin bezediği yeşil bir örtü ile çevrili oluşunun yanı sıra, mavinin de her tonunun görülebildiği Gideros Koyu’nun tabii ve tarihi güzelliklerini bütün dünyaya tanıtmak için akademisyenlerimizin her türlü çalışmayı yapacağını söyledi.

Dalış Eğitimleri Gideros’ta Verilecek

Rektörümüz Aydın, deniz altı görsel güzelliği, kapalı bir koy olması ve olumsuz hava şartlarından az etkilenmesi münasebetiyle öncelikli olarak Kastamonu Üniversitesi Su Sporları, Su ve Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin her mevsim dalış eğitimlerini bu koyda verebileceğini ifade etti. Bunun yanında koydaki zengin tabii hayatın ivedilikle incelenmesi hususunda biyolojik çeşitlilik çalışmaları başlatılacağını söyledi. Yapılacak biyoçeşitlilik çalışmaları ile bakir olan bölgede belki de ilk defa tanımlanacak türlere bile rastlanabileceğini belirtti.

Sualtı Arkeolojisi Çalışmaları Başlatılacak

Ülkemizde sualtı arkeolojisi alanında çalışmaların son birkaç yıldır gelişmeye başladığını ifade eden Aydın, “Herkesin malumudur ki, Üniversitemiz arkeoloji alanında da başarılı çalışmalar yürütmektedir. Gideros Koyu’nun antik bir liman olmasına istinaden bu bölgede sualtı arkeolojisi alanında da çalışmalar başlatacağız. Üniversitemize her zaman vermiş olduğunuz samimi katkılardan ve hizmet binasını bu protokolle kullanımımıza vermiş olmasından dolayı Sayın Yüksel Kara’ya ve şahsında bütün Cide halkına teşekkür ederim.” diyerek, konuşmasını tamamladı.