Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcımız ve Orman Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Sezgin Ayan ve Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Sarıyıldız'dan oluşan heyetin 10-11 Haziran 2014 tarihlerinde, S. Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi ile imzaladığı geniş çerçeveli İkili Protokol ve Mevlana Anlaşmalarının ardından ilk somut işbirliği adımı atıldı.

İşbirliği kapsamında, 16-29 Haziran 2014 tarihleri arasında S. Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi tarafından Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Orman Kaynakları Bölüm Kampüsü Borovoye/Shuchinsk “Sary Arka”da birincisi düzenlenen “Forest as an Ecosystem” “Bir Ekosistem olarak Ormanlar” konulu yaz okulu programına Üniversitemiz Orman Mühendisliği Anabilim dalı, Doktora ve Yüksek Lisans öğrencileri; Arş. Gör. Esra Nurten Yer, Arş. Gör. Çiğdem Özer, Arş. Gör. Mehmet Seki, Arş. Gör. Ayşe Öztürk ve Arş. Gör. Nagihan Köse katılarak üniversitemizi başarı ile temsil ettiler.

Yaz okulu Programı kapsamında öğrenciler, Prag Çek Cumhuriyeti Yaşam Bilimleri Üniversitesi, Orman ve Ağaç Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Ludek Sisak, Polonya Varşova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lech Plotkovski, Kazakistan S. Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi Orman Kaynakları Bölümü’nden Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dani Sarsekova ve Toprak Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Raushan Ramazanova tarafından verilen “Ekonomi”, “Silvikültür” ve “Toprak” konulu dersler aldılar. Yaz Okulu’nun sonuncu gününde yapılan sınavı başarıyla veren öğrenciler, sertifikilarını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kusainova Zhainagul Aitmaganbetkyzy ve Erasmus Mundus Proje Sorumlusu Sara Kitaibekova’dan aldılar.

“Bir Ekosistem Olarak Ormanlar” Yaz Okulu’nun Kazakistan’da düzenlenen ilk  yaz okulu olması münasebetiyle, sertifika töreninden sonra enstitü binası çevresine etkinliğin anısına fidan dikimi yapıldı. Fidan dikimi esnasında konuşan Enstitü Dekanı Prof. Dr. NurymJusupovich ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nurlan Serikbaev, “Türkler bizim dostlarımızdır, Kastamonu Üniversitesi’nden Türk öğrencilerin yaz okuluna gelmesi bizleri çok mutlu etti. Sizler diktiğiniz bu ağaçlar ile yaşayacaksınız. Bugün burada iki Üniversite’nin dostluğunun köklerinin gelişmesi için önemli bir adım atıyoruz.” diyerek, yapılan bu faaliyetin sonraki yıllarda da devam etmesi temennilerinde bulundular.

Yaz okulu süresince, katılımcılara yönelik düzenlenen akşam etkinlikleri kapsamında  ise Türk ve Kazak kültürlerinin karşılıklı tanıtılmasını hedefleyen çeşitli eğlenceler tertip edildi. Bu etkinliklerin ilkinde Kazak gençler, yöresel kıyafetlerini giyerek ve geleneksel müzik aleti “dombıra” eşliğinde müzikler seslendirerek eğlenceli bir gösteri sundular.

Türk kültürünün tanıtıldığı gecede ise, öncelikle Ulu Önder Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından, katılımcılara Türkiye’yi tanıtan bir kısa film ile geleneksel kına gecesi ve gelin alma töreninin bulunduğu bir film gösterimi yapıldı. Daha sonra Türk müziği dinletisinin yapıldığı programın sonunda, katılımcılara Kastamonu Çekme Helvası ve dibek kahvesi ikram edildi.

Düzenlenen etkinliklerin bir tanesi ise, gelecek yıl ikincisi düzenlenecek olan yaz okulu programı için açılan logo yarışması idi. Belirlenen dört grup içerisinden yapılan değerlendirme sonucunda, Türk öğrencilerin bulunduğu grup ikinci oldu. Yarışmada birinciliği elde eden Kazak öğrenciler, kazandıkları ödülü günün hatırası olarak Türkiye’den giden öğrencilere takdim etti.