Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi’nin düzenlediği 3. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’na katılmak ve Yabancı Uyruklu Öğrenci (YÖS) sınavı yapmak maksadıyla Üniversitemiz heyeti Kazakistan ve Kırgızistan’a gitti.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Rafet Özkan ve Prof. Dr. Sezgin Ayan, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Sarıyıldız ve Yrd. Doç. Dr. Hacı Ahmet Şimşek’in bulunduğu heyetimiz, 6 Haziran tarihinde 3. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’na katıldı. Forumda Rektörümüz Aydın, protokol konuşmasının ardından ilk oturumun moderatörlüğünü yaptı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Rafet Özkan da “İslamda Helal Kazanç” konulu Rusça bildirisini sundu.

3 gün süren forum sırasında heyetimiz Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi’nde Kastamonu Üniversitesi Dil ve Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı. Açılışa Rektörümüz Aydın, Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özerk, Kastamonu Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş da katıldı.

Almatı’dan sonra Astana’ya giden heyetimiz, Türkiye Cumhuriyeti Astana Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Büyükelçilik ziyaretinin ardından daha önce protokol imzaladığımız Gumiley Avrasya Üniversitesi’ne ve Türk Akademisi’ne nezaket ziyaretinde bulundu. Türk Akademisi Başkanı Darkhan KYDYRALI ile gerçekleştirilen toplantıda ortak işbirliği imkanları üzerine görüşüldü.

Türk dünyasındaki bağlarını güçlendirmeye devam eden Üniversitemiz Kazakistan ziyaretinde; İkili Protokol ve Mevlana Programı Anlaşması yelpazesine Kazakistan'daki yükseköğretim kurumları arasında ilk 7 üniversite arasında yer alan S. Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi’ni de dahil etti. Görüşmeye Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve S. Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akhylbek K. Kurishbayev, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sezgin Ayan ile Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Temel Sarıyıldız, S. Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler birimi sorumluları Doç. Dr. Saltanat Meiramova ve Sara Kitaibekova ile Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri katıldı. Toplantıda; ortak diploma, lisans üstü öğrencilere yönelik ikinci danışmanlık, ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarına yönelik proje imkanları görüşüldü. Ayrıca 2015 yılında iki üniversitenin işbirliği ile Astana'da S. Seifullin Tarım Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde "Degrade Olmuş Orman Alanlarında Rehabilitasyon ve Restorasyon" konulu uluslararası bir konferans yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Ziyaretler devam ederken Türk dünyasının farklı şehirlerinde Üniversitemizde eğitim almaya hak kazanacak öğrencileri belirlemek maksadıyla Yabancı Uyruklu Öğrenci (YÖS) sınavları da yapıldı. 7 Haziran tarihinde Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği adına Kazakistan’ın ve Kırgızistan’ın farklı birçok şehrinde yapılan sınavlara öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.