17. Çevre Haftası nedeniyle Üniversitemiz ve Bağcılar Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Engelsiz Çevre Sualtı Dalışı” programı 4-5 Haziran 2014 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı.

4 Haziran Çarşamba günü Engelsiz Çevre Sualtı Dalış Semineri’yle başlayan program 5 Haziran 2014 tarihinde engelli dalışıyla devam etti. İlk gün programında tertip edilen seminere Üniversitemiz Su Sporları, Su ve Su Altı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen, Federasyon yetkilileri, Bağcılar Belediyesi yetkilileri ve engelli dalıcılar katıldı. Bilen, Seminer’de yaptığı konuşmasında Üniversitemizde engelliler ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Üniversitemizin Uluslararası Engelliler Dalış Birliği (IAHD)’nin engelli eğiticisi ve eğitmen eğiticisi sertifikalarını alarak Türkiye’de bir ilke imza attığını vurgulayan Bilen, önümüzdeki yıllarda Kastamonu Üniversitesi’nin IAHD Türkiye’nin baş yetkilisi olma konusunda, IAHD ile görüşmelerin devam ettiğine dikkat çekti.

5 Haziranda düzenlenen “Engelsiz Çevre Sualtı Dalışı” programı öncesi Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ile Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, çocukları İstanbul Bağcılar Belediyesi’nin her yıl düzenlediği izci kamplarına uğurladılar. İstanbul Beykoz ilçesinin Riva köyüne uğurlanan öğrenciler ile sohbet eden Rektörümüz Aydın, öğrencilerin ne olmak istediklerini sordu ve Üniversitemizin Fakülteleri hakkında bilgi verdi.

Uğurlama sonrası “Engelsiz Çevre Sualtı Dalışı” programının yapılacağı Bağcılar Belediyesi kapalı yüzme havuzuna geçildi. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Muhsin Halis, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, Su Sporları, Su ve Su Altı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen ile merkez yetkilileri, Su Sporları Federasyonu Başkan Yrd. Çağrı Türkkorur, IAHD Başkanı Gerard Oijnhaccisen ile birlik yöneticileri Freddy Gacibitz, Roswitha Proshaska, Harrie Boer, Marjan Oynhasen, engelli gençlerin aileleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

IAHD başkanı ve yöneticilerinin de yer aldığı faaliyette engelli yüzücüler suya başarılı bir dalış etkinliği icra ettiler. Engel tanımayan gençler, lAHD ekibiyle çevre için dalış yaptı. Tüpleriyle birlikte havuza dalan engellilerin heyecanına Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve IAHD Başkanı Gerard Oijnhaccisen da ortak oldu.

Faaliyet kapsamında yaptığı konuşmasında Kastamonu Üniversitesi’nin artık engelli gençler dalış eğitiminin verildiği değil, engelli dalış eğitmenleri yetiştiren bir seviyeye geldiğini ifade eden rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Üniversitemizin bu tip faaliyetlere her zaman ön ayak olacağını ve her zaman bu gençlerin heyecanını daima paylaşacağını ifade etti. Rektör Aydın, konuşmasının ardından Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya dalış sertifikasını verdi. Aydın’ın dalış sertifikası ise Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı tarafından takdim edildi.

Etkinlik sonunda Rektörümüz Aydın, Belediye Başkanı Çağırıcı ve Oijnhaccisen ile birlikte başarılı bir dalış faaliyeti yapan ikisi yabancı toplam on engelli yüzücüye Uluslararası Engelliler Dalış Birliği sertifikası ile Bağcılar Belediyesi 2014 Engelsiz Çevre Su Dalışı madalyası verildi. Faaliyet, toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.