Üniversitemiz yurtiçindeki çalışmalarının yanı sıra yurtdışındaki temaslarını da her geçen gün artırıyor. Bugüne kadar 78 üniversite ile Farabi Değişim Programı, 45 üniversite ile İkili İş Birliği Protokolü, 38 Avrupa üniversitesi ile Erasmus ve 28 yükseköğretim kurumu ile Mevlana Değişim Programı anlaşmasına imza atarak, hem yurtiçinde hem de yurtdışında adından sıkça söz ettiren Üniversitemiz, bu anlaşmalara yenilerini ekledi.

05 Mayıs 2014 Tarihinde, Mahmud Kaşkari Barskani Doğu Üniversitesi ile Kastamonu Üniversitesi arasında Mevlana Değişim Programı Anlaşması ve İkili İş Birliği protokolü imzalandı. Ayrıca daha önce anlaşma imzaladığımız üniversiteler arasında yer alan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi ile Kastamonu Üniversitesi bünyelerinde “Dil Eğitim ve Kültür Merkezleri” kurulması maksadıyla protokol imzalandı.

Rektörlük makamında düzenlenen törene Mahmud Kaşkari Barskani Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Almaz İbraev Orozakunoviç, Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli ve Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ın yanında Mahmud Kaşkari Barskani Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Fail Ali Nursi, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Prof. Dr. Sezgin Ayan ile Prof. Dr. Ömer Atalar, Mahmud Kaşkari Barskani Doğu Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı İzzat Asseyid, Kırgız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Okt. Ayzada Maksükova ve Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cıldız İsmailova katıldı.

Mahmud Kaşkari Barskani Doğu Üniversitesi ile imzalanan anlaşmalar, öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak akademik çalışmalar vb. imkânları ihtiva ederken; Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi ile imzalanan anlaşma ile Üniversitemiz bünyesinde Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Kazak Dil ve Kültür Merkezi ve YDMÜ bünyesinde Kastamonu Üniversitesi Türkçe Eğitim ve Kültür Merkezi kurulması kararlaştırıldı.

Rektörümüz Aydın, İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, yapılan bu anlaşmalar ile dili, dini, tarihi ve kültürü bir olan Türk kardeşlerimizle birlikte ortak projeler üretilmeye başlanacağı; karşılıklı öğrenci ve akademisyen değişimi ile de Türk Dünyası’ndaki üniversiteler arasında yeni köprüler kurulacağı için duyduğu mutluluğu dile getirdi.

İmza Töreni’nin sonunda Rektörümüz Aydın, Mahmud Kaşkari Barskani Doğu Üniversitesi yetkililerine hediyelerini takdim ettikten sonra, Rektör Orozakunoviç de Rektörümüz Aydın’a sunduğu hediyelerle mukabele etti.