Üniversitemiz Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından “Geçmişten Günümüze Türk Turizmi, Kastamonu’nun Yeri ve Önemi’ konulu konferans düzenlendi.

22 Nisan 2014’te Kuzeykent Kampüsü, 3 Mart Konferans Salonu’nda T.C. Kültür Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Orhan Kalkan’ın verdiği konferansa Kastamonu Vali Vekili Aytekin Yılmaz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Rafet Özkan ile Prof. Dr. Ömer Atalar, kamu kurum amirleri, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, sivil toplum kuruluşları, otel işletmecileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasında Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu hakkında davetlilere bilgi veren Müdür Doç. Dr. Saim Ateş, Yüksekokul bünyesinde yeni bölümlerin açılması için YÖK’e müracaat ettiklerini belirtti. Ateş, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun Fakülte olması için teklifin de sunulduğunu söyledi.

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası içerisinde Kastamonu Üniversitesi bünyesinde ‘Geçmişten Günümüze Türk Turizmi, Kastamonu’nun Yeri ve Önemi’ konulu bir konferans düzenlendiği için duyduğu memnuniyeti dile getiren T.C. Kültür Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Orhan Kalkan, Kastamonu Üniversitesi’nin turizme verdiği önem ve Kastamonu’nun tanıtılması konusundaki öncülüğünden etkilendiğini belirtti. Kalkan; programda Vali, Belediye Başkanı, Rektör, İlçe Belediye Başkanları, kamu ve özel kuruluş temsilcilerinin iştiraki vesilesiyle, meselenin daha detaylı bir şekilde istişare edilmesinden ötürü duyduğu mutluluğu ifade etti. Türkiye’deki turizmin tarihsel gelişim sürecini anlatan Kalkan, sözlerine şöyle devam etti: “Turistin temas ettiği insanlar belli turizm bilincini almamış ise turizmden faydalanmamız ve netice almamız mümkün değildir. Bu yüzden turizmin özünde de eğitim yatmaktadır. Kastamonu, tarihi, sosyal, kültürel ve tabii kaynaklar yönünden çok zengin bir şehir. Bir tarafı Karadeniz’e bir tarafı da İç Anadolu’ya bakan merkezi bir yer. Kastamonu’da turizmi canlandırmak için sağlık turizmi, yöre mutfağı ve el sanatları köyü gibi çeşitli unsurlar faaliyete geçirilebilir. Bu gibi yöntemlerle ilgili, Kastamonu Üniversitesi’nin elinde büyük araştırma potansiyeli var. Rektörümüz Aydın ve öğretim elemanlarımız, turizm konusunda büyük bir çalışma azmindeler.” Kastamonu’nun turizm açısından gelişmesi için izlenebilecek yollardan bahsederek konuşmasını tamamlayan Kalkan, konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. Konferans bitiminde Rektörümüz Aydın, Kalkan’a plaket ve hediyelerini takdim etti.

Programın ikinci bölümünde ise “Kastamonu’nun Turizminin Yol Haritası” forumuna geçildi. Forumda Kastamonu turizminin gelişmesi ve Kastamonu’nun turistik alanlarının geliştirilmesi yönünde katılımcılarla fikir alışverişinde bulunuldu. Forumu yöneten Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı ve Yrd. Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu, Kastamonu turizminin gelişiminin altyapısını hazırlamak ve sorunlara çözüm bulmak için burada toplandıklarını belirtti. Forumda katılımcıların turizm açısından çektiği sıkıntılar ve bu problemlerin çözüm yolları arandı. Forumda ortaya çıkan fikirlerin zamanla olgunlaşacağını belirten Rektörümüz Aydın, mevcut sorunların çözümü için bir yerden başlanılması gerektiğini ve bu programın güzel bir vesile olabileceğini söyledi. Aydın, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun önümüzdeki Eğitim-Öğretim Yılı’nda ilk mezunlarını vereceğini ve bu sayede turizm sektöründe kaliteli ve kalifiye elemanların çalışmaya başlayacağını, ayrıca Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu’nun “Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü”nden de mezun verildiğini belirtti. Buradan mezun olan öğrencilerimizin turizm sektöründe istihdam edilebileceğini ifade eden Aydın, mezun olan öğrencilerimizin Kastamonu’da çalışmaları için bugünden itibaren anlaşmalar yapılabileceğini vurguladı.

Forum sonrasında programın son bölümü olan barbekü partisine geçildi. Programa T.C. Kültür Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Orhan Kalkan, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan, öğretim elemanları, idari personel, davetliler ve öğrenciler katıldı.