Üniversitemiz Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 5 Mart 2014 tarihinde “Türklerin Tarihi Kökleri” konferansı düzenlendi.

Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL’ın konuşmacı olduğu konferansa Kastamonu Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Kastamonu Milletvekili Emin ÇINAR, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Muzaffer BERBER, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit AYDIN, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Tevfik ANZERLİOĞLU, İl Emniyet Müdürü Mustafa YOLDAN, Vali Yardımcıları Atilla KANTAY ve Alper TANRISEVER, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN, Prof. Dr. Sezgin AYAN ile Prof. Dr. Ömer ATALAR, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ömer KÜÇÜK, Belediye Başkan Adayları Hayati HAMZAOĞLU ile Tahsin BABAŞ, kamu kurum amirleri, öğretim elamanlarımız, idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ahmet ŞİMŞEK konferansın başında konferansta konuşmacı olan Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Türk tarihini yabancı kaynaklardan da incelediğini belirten TAŞAĞIL, Türklerin tarihine bakıldığı zaman ilk başta göçebe bir hayat sürmediklerini; iklim şartları sebebiyle yerleşik hayattan göçebe hayata geçtiğini ifade etti.

TAŞAĞIL: “10. ve 11. yüzyıldan sonra üç kıtada Türk tarihinden bahsedebiliriz. “Türk uygarlığının doğuşunda ‘Sürat Fikri’, ‘Demiri İşleme’ ve ‘Hukuk Fikri’ olmak üzere üç önemli unsur bulunmaktadır. Sürat fikri denilince aklımıza atın evcilleştirilmesi gelmelidir. Demiri işleyen millet olarak da 1950 yıllarında yazılan Rus kaynaklarında Türkleri görmekteyiz. Türklerin Hukuk kuralları ile ilgili Çin kaynaklarında bilgiler mevcuttur.

Türk tarihi araştırmalarının temel üç unsuru vardır. Bunlardan ilki Türkler çok büyük bir coğrafyaya yayıldığı için göç hareketleri araştırmalarını teşkil etmektedir. Kitleler halinde bir bölgeden başka bir bölgeye göç ederek orada bir hayat kurmuşlardır. İkinci önemli unsur ise Türklerin boy sistemlerinin analizidir. Türkler çok büyük bir coğrafyaya yayıldığı halde bütünlüğünü korumasının sebebi boylar halinde yaşamalarıdır. Üç unsurdan en önemlisi de Türk tarihinde bir “Model Devlet” tespit etmektir. Günümüze kadar gelen süreçte bildiğimiz birçok Türk devleti kurulmuştur. Ama bunların içerisinde bir devlet olmalı ki onu şifre gibi çözdüğümüz zaman Türk tarihinin özünü bulabilmeliyiz.  Model olarak görmemiz gereken devlet ise Göktürk Devleti diye bildiğimiz Türk Kağanlığı’dır. Bizler Türk Kağanlığı’nda bütün Türk devletlerinin isimlerini, sosyal yapılarını, teşkilatını ve bütün yönlerini görebiliyoruz.” dedi. TAŞAĞIL konferans sırasında verdiği bilgilerin yanında katılımcılara Türklerin hayatlarını anlatan birçok belge ve resimleri sundu.

Konferans Rektörümüz AYDIN’ın TAŞAĞIL’a Üniversitemizin hediyelerini takdim etmesiyle sona erdi.